Квас – ръженото чудо

Квас. Това е една вкусна напитка с интересно название. Представлява слабоалкохолна, почти безалкохолна, напитка, която се получава следствие на ферментация на млечна или хлебна закваска. Ръженият квас, специално, се получава следствие на ферментацията на хлебна закваска. Тази напитка се е приготвяла по традиция от славянските народи и въпреки, че по международна класификация спада към категорията “Пиво”, в Русия тя се счита за отделна напитка. Квасът е всъщност доста древна напитка, която е била известна още в Египет 3000 години преди новата ера. Приготовлението, произходът и употреблението на тази напитка са били описани още от древните философи Херодот и Хипократ. На славянска територия напитката квас се е появила преди около хиляда години и се почитала от хора от най-различни съсловия и рангове. През 15 век вече се наброявали над 500 вида квас. Освен за ежедневна употреба, квас се е използвал широко и  в болниците, тъй като спомагал за по-бързото възстановяване на пациентите след операции, както и за подобряване на храносмилането. И до ден днешен тази напитка се смята за една от най-питателните и полезни напитки от всички съществуващи.  Ръжената напитка, освен че притежава великолепен вкус, съдържа и редица полезни вещества и витамини. Тя е народно средство срещу хиповитаминоза. И това не е случайно. В състава и влизат множество микроелементи и витамини. Това са млечна киселина, витамините от група В, калций, магнезий, фосфор, както и някои незаменими аминокиселини. Полезните си свойства квассът придобива именно в процеса на ферментация. Микроорганизмите, които се образуват, нормализират храносмилането, също така усилват имунитета и спомагат за регулирането на повишената киселинност в организма. 
Ръжен квас
Ръжен квас
Любопитно е, че квасът се явява диетическа и профилактична напитка. Препоръчва се за употреба по време на диети, тъй като способства свалянето на излишните килограми. Укрепва зъбния емайл и спомага за лекуването на различни язвички, дори и в устната кухина. Не на последно място – тази напитка доста добре тонизира организма като намалява умората и за нейна сметка повишава работоспособността.  Млечната и оцетната киселина, които се съдържат в кваса, утоляват жаждата и подобряват обмяната на веществата в организма. Оказват положително влияние и като успокояват нервната система. Имат имуномодулираща функция и помагат при хипертонични състояния. Ферментите в състава на тази напитка спомагат за намаляване броя на болестотворните бактерии и повишават мускулния тонус. Поради витамините, които влизат в състава му, употребата на квас дава видими резултати за цялостното състояние на организма. Витамините от групата В  например поддържат здравия вид на косата, укрепват луковиците и придават естествен блясък. Витамините РР и Е заздравяват кожата и подобряват нейния цвят, както и изглаждат дребните бръчици.  Квасът се използва и за приготовлението на ред блюда – палачинки, окрошка, марината за месо или риба и други.  В гладните времена и времената на войни тази напитка е спасила не един човешки живот. Тя се е употребявала като самостоятелен продукт, който давал сила и издръжлливост на организма, заедно с редица питателни вещества. Спасявал е от изтощение и умора.  Не се препоръчва за употреба при хора с хипотония, гастрит или цироза на черния дроб.    

За всички останали квасът е не само желателен но и препоръчителен.