Лесна торта Наполеон

Всички знаем – Наполеон е не само името на френски император, но и наименованието на невероятно вкусна торта. Много хора смятат, че името на великият пълководец е пряко свързано с това на сладкиша, но уви – всички легенди за тази връзка са неправдоподобни.  Независимо от това, че не знаем с точност произхода на този сладкиш, както и на неговото название, той си остава все така вкусен и любим. Приготвен в домашни условия, с най-различни рецепти и нюанси, той е уникално лакомство. Можете да го приготвите за повод, както и приготвянето му да се превърне в повод само по себе си.   Предлагаме ви рецепта за домашно приготвена лесна торта наполеон, която освен че се получава доста апетитна, не отнема и много от ценното ви време. В нашата рецепта ще използваме готови блатове за торта Наполеон. За раскош – предлагаме и три вида крем, от които можете да си изберете. Или да изпробвате всички и да си направите малък празник с няколко торти 🙂 Класически крем с кондензирано мляко:  Необходими продукти: 1 бурканче кондензирано мляко 250 гр. краве масло със стайна температура Нарежете маслото на кубчета и ги поставете в дълбок съд. Включете миксера на малка скорост и с негова помощ разбийте маслото до еднородна маса – обикновено това става за секунди. Към така разбитото масло постепенно добавяйте кондензираното мляко, по 2 – 3 лъжички, като можете леко да повишите скоростта на миксера. Разбивайте докато кремът не спре да полепва по стените на съда. Използвайте готовият крем веднага, не е необходимо той да престоява.  Крем с кондензирано мляко и сметана:  Необходими продукти:  около половин бурканче кондензирано мляко 200 гр. краве масло със стайна температура 150 – 200 гр. сметана (заквасена) по избор: 250 гр. орехи   Разбийте с помощта на миксер маслото и кондензираното мляко. След това добавете сметаната и разбъркайте (може да разбиете и с миксер на ниска скорост, но внимавайте да не се получи прекалено течен кремът). По желание можете да добавите натрошените орехи в самия готов крем.  Варен крем с кондензирано мляко: Необходими продукти:  1 ч.ч. прясно мляко  около 200 гр  кондензирано мляко 80 – 100 гр краве масло със стайна температура 1 пакетче ванилия 2 с.л. захар 2 с.л. брашно  Сложете в тенджера на бавен огън млякото, добаветезахарта и брашното и разбъркайте хубаво. Не се притеснявайте ако се получат бучици, тъй като после ще разбиваме крема с миксер.  Варете крема на тих огън докато се сгъсти, разбърквайте го постоянно за да избегнете нагаряне. Оставете сместа да се охлади до стайна температура. През това време разбийте кондензираното мляко заедно с кравето масло и ванилията. Смесете свареният и охладен крем с разбитият крем от кондензирано мляко. По желание можете да ароматизирате крема с лъжичка ром, коняк или ликьор по избор.  

  След като изберете и приготвите крем –  всичко останало е като детска игра. Блатовете се намазват с избраният крем и се оставят да поемат хубаво от него. Можете да оформите 4 от блатовете като торта и да оставите последният, за да го използвате за покриването на тортата. Отгоре можете да натрошите целият останал блат или парче от него, както и да добавите орехи или други ядки по избор. Вашата лесна торта Наполеон е готова! Украсата на тортата оставяме на Вашата фантазия. Добър апетит!