Омега-3 – може или трябва?

Какво всъщност знаем за Омега-3 мастните киселини? В последно време един от най-дискутираните въпроси в сферата на медицината се отнася за важността на Омега-3 мастните киселини за човешкия организъм.  Съществуват няколко типа мастни омега-киселини. Това са Омега-9, Омега-6 и Омега-3 полиненаситенни липиди. Между тях съществуват съществени различия както в чисто химмичен план, така и в тяхното значение за човешкия организъм. Необходимо е да запомним, че основното при тези омега-киселини е да съществува баланс. Не бива да допускаме едни от тях да бъдат в излишък, а да има недостиг на други в организма. Това не винаги е лесно постижимо, тъй като в днешното забързано ежедневие се е променило и нашето хранене. Доказано е, че съвременният човек получава големи количества от Омега-9 и Омега-6 киселините, но за сметка на това страда от недостиг на Омега-3.   Омега-3 представляват полиненаситени мастни киселини, които се съдържат в някои морски и растителни мазнини. В големи количества Омега-3 се съдържат в лененото и соевото масло, а животинските Омега-3 се съдържат най-вече в по-мазните морски риби. Като цяло Омега-3 имат противовъзпалително действие, спомагат за забавяне на процесите на атеросклероза, както и могат да спомагат за забавяне на сгъстяването на кръвта. Поддържат тонуса в кръвоносните съдове в организма, нормализират кръвното налягане и способстват правилното функциониране на бронхите. Повишават имунитета и подтискат алергичните прояви на организма.  Но най-важното и известно за Омега-3 са техните антиоксидантни свойства. Тези мастни киселини са важен структурен елемент, който изгражда клетъчните мембрани в човешкия организъм. От свойствата на мембраните зависят множество жизнени процеси: предаване на импулсите между нервните клетки, правилното и нормално функциониране на мозъка, сърцето, очите.  Средната дневна норма за употреба на Омега-3 при жените е 1.6 грама, а за мъжете тя е 2 грама. При тези количества клетките в организма работят нормално и правилно, снабдявайки телото с питателни вещества.  За да си набавим теи така необходими мастни киселини имаме много възможности. Можем да добавяме в любимата салата орехово или сусамово масло, може и зехтин. Няколко пъти седмично е хубаво да се употребява риба: сельодка, сьомга, сардина, риба тон и др. Желателно е всяка порция риба да бъде около 100-150 грама. Хубаво е да се консумират и морски дарове и хайвери. Интересно е, че в една консерва сардини в масло се съдържа тридневната необходима доза от Омега-3, но ако същата риба е в собствен сос или друг разтвор, то полезните мастни киселини вече ще са в пъти по-малко.  Недостатъкът на Омега-3 в организма води допонижаване на имунитета, както и нарушаване на обменните процеси в организма. Повишава се и рискът от развитие на възпалителни процеси, повишават се нивата на лошия холестерол. Възможно е също така липсата в организма на тези мастни киселини да доведе до повишаване на телесната маса и тегло, както и за натрупване на мазнини в коремната област. Освен това може да предизвика и загуба на мускулна маса.  За съжаление учените са доказали, че ги употребяваме в твърде малки количества. За това не може, а трябва! Полиненаситените мастни киселини повишават мислителните способности и стимулират подобряването на мисловната дейност. Подобряват паметта, логическото мислене и вниманието и концентрацията. Нормата за употреба е около 0.8-1.6 грама дневно за възрастни и 1-2% от калорийния прием за деца. Изразено в грамове това прави около 30 грама морска риба за деца до 3-4 годишна възраст, 40 грама за деца между 5 и 10 годишна възраст и 60-70 грама за 11-17 годишни.  Нека направим организма си по-здрав! Стремете се да включите Омега-3 мастните киселини в ежедневния си хранителен режим и много скоро ще забележите видим резултат.