Пряники – запомненото лакомство

Пряники са се появили още в древността. В Русия първите пряники датират приблизително от 9 век, като тогава те са представлявали смес от ръжено брашно, смесено с мед и ягодов сок. При това медът е съставял почти половината количество смес. След това вече в тестото започват да се добавят различни подправки и нови съставки. По този начин се формират различни вариации, подходящи за най-различни вкусове. След Русия, това лакомство пряники набира попуярност и се разпространява в различни градове, като навсякъде носи своят собствен маниер и индивидуалност. Различните видове пряники се популяризират и употребяват с различни цели – както с чисто консуматорска, така и като вид изкуство. В Русия(най-вече, но не само) пряники са се подарявали по всякакви поводи – рожден ден, сватба.. или просто като знак за уважение, любов и привързаност. Тези, които се поднасяли с цел да се засвидетелства почит към някого, понякога били приготвяни с доста внушителни размери и теглото им достигало до няколко килограма. Интересна смесица, наподобяваща нещо средно между меденка и курабийки, пряниките биват различни видове. Част от тях могат да бъдат с пълнеж, друга част – само с добавка,придаваща им вкус или пък с глазура… Толкова много разновидности има, че е трудно да избереш само един любим вид. Лакомствата пряники са един прекрасен образец за руското декоративно-приложно икуства. Според методите на приготвянето си и формата биват няколко вида – печатни, изрезни и лепени. Шарката на печатните се получава посредством отпечатване на изображение, декорация или мотив на повърхността на пряника с помощта на специален печат. Печатът представлявал дървена дъсчица, в която било издълбано изображението, което трябвало да се отпечата. Вторият вид пряники  – изрезните – се оформяли като от пластът тесто се изрязвали формички по желание. Това ставало със специална формичка-шаблон във формата на различни фигурки на животни, рибки, птици и т.н., според която се правело изрязването. и третият вид – лепените – се оформяли като тестото се оформяло на ръка във всякакви желаеми форми – от класическата кръгла до най-различни звездички, фигурки на животни и др. Освен декорацията им в различни форми, понякога те бивали надписвани. Надписите били пожелания, описание на вида на пряника и др. Сподер фантазията си всяка домакиня декорирала пряниките индидидуално. В днешно време все още са се запазили тези традиции да се приготвят и декорират пряники. Едни от най-популярните пряники с рисунки – тульские пряники – и до ден днешен са се запазили и предизвикват интереса на малки и големи. А като най-лесна и популярна форма се е утвърдила класическата кръгла такава. Хубавото е, че днес ги има в магазините и разнообразието е толкова голямо, че ако преди приготвянето им е отнемало часове, то сега набавянето им отнема само до 10-15 минути. И то защото всеки иска да избере нещо вкусно, различно, а този избор итнема време. 🙂