Рижски Черен Балсам – билково чудо

Рижски Черен Балсам    Горчивият Riga Black Balsam (16% об.) е на първо място много тонизиращо средство, лекарство, което било известно на европейците още през 1752 година. Рижският Черен Балсам е доста силна напитка, в състава на която влизат 24 съставки. Тя може да се употребява с кафе, чай, сладолед и дори и сама по себе си, но така биха могли да я консумират най-вече търсачите на силни усещания.    В средата на XVIII век рижският аптекар Абрахам Кунце станал откривателят на Рижски Черен Балсам, На основанието на старинна рецепта за настойка/тинктура, състояща се от водка и лечебни билки, той приготвил този чудо-балсам.  През 1789 г. напитката била предложена на императрица Екатерина II в качеството си на лекарство. Оценявайки всичките достойнства на напитката, императрицата дала на Кунце разрешението си и привилегията да приготвя балсама. И започвайки от същата година, в Русия ежегодно пристигали около 300 хиляди керамични бутилчици от тази напитка. Така се появил Рижският Балсам (Балсамът на Кунце), в чийто състав влизали толкова много лечебни съставки, сред които шафран, лавандула, мента, розмарин, канела и други.  Гьоте е нарекъл Рижският Черен Балсам “еликсирът на младостта” и го е възпял в поемата си “Фауст”. Много са подобните възторжени мнения за тази чудна напитка и това не е никак случайно. За периода 1860г. – 1935г. Рижският Черен Балсам е получил 33 златни и сребърни медала на международни изложения.  Още една негова запазена марка – произвежда се в керамични бутилки, което помага да се предпазят вкусовите му качества от всички външни влияния, например рязката смяна на температурите и влиянието на слънчевите лъчи.  Много е подходящо Рижският Черен Балсам да се използва за приготовлението на най-различни коктейли. Неговият нестандартен и оригинален вкус може да се превърне в украсата и чара на всяко питие.  И определено ще бъде онази нотка на оригиналност, която ще спечели любителите на интересните коктейли и напитки.