- Един от най-важните белези на това мъничко зрънце е, че то не съдържа глутен. Когато се смели на брашно, става с цвят на слонова кост. Червените пъпчици също могат да се смелят, при което се постига изключително полезна и здравословна смес.Тъй като е доста наситен, амарантът е доста тежък, за да се употребява самостоятелно. Най-добре би било да се съчетае с други зърнени храни, за да се получи по-лека комбинация.
- Маслата, които се съдържат в зрънцата амарант спомагат за понижаването на нивата на лошия холестерол
- Има доказан противовъзпалителен ефект. Съдържащите се в него пептиди помагат за намаляване на болката и възпаленията. Това е много важно при хронични състояния като диабет и сърдечно-съдови заболявания.
- Същите пептиди, които предотвратяват възпалителните процеси, спомагат и при предотвратяване и профилактика на ракови заболявания. Антиоксидантите помагат на клетките да се предпазят и от други увреждния.
- Фитонутриентите, съдържащи се в амаранта, регулират кръвното налягане. Това стана известно според скорошни проучвания. Всички тези ползи правят амаранта една чудесна храна за здраво сърце.
- Зрънцата амарант са ценен източник на бионалични протеини. Протеинът в амаранта е по-лесно усвояем от този в другите зърнени храни и може дори да се сравни с усвояемостта на млечният протеин.
- Лизин – при зеленчуците и зърнените култури често липсват достатъчни количества от тези важни аминокиселини. В амаранта се съдържат достатъчни колличества лизин, които от своя страна помагат на тялото при усвояването на калций, натрупването на мускулна маса, както и да произвежда енергия, необходима за функционирането му.
- Освен всичко, амарантът е богат и на фибри. Това го прави засищащ, регулира кръчното налягане и холестерола, както и забавя усвояването на захарите. Което пък от своя страна кара тялото да произвежда енергия за по-дълго време.
Здравословни продукти
Амарант – съкровище с размер на зрънце
Амарант. Латинско наименование: Amaranthus
Култивиран от ацтеките още преди 8,000 години и все още растящ основно в Перу. Древната история на амаранта може да бъде проследена до Мексико и полуостров Юкатан. Днес се отглежда в Африка, Индия, Китай, Русия. Обикновено растението е високо, около 1.80 м с широки зелени листа и ярки червени или златисти цветове. Познати са около 60 различни вида. Цветовете са съставени от миниатюрни пъпчици с формата на зрънце. Това е и причината много често растението амарант да бъде класифицирано към катеорията зърнени. Но технически погледнато, амарантът всъщност не е типичната зърнена култура, не и като овеса, пшеницата или ориза. Понякога дори се класифицира като псевдо-зърнен, тъй като хранителните му стойности много се доближават до тези на зърнените храни и култури.
Амарантът притежава няколко есенциални особености: