Арония – черното бижу сред плодовете

Малките черни плодчета, наречени арония, не случайно са едни от най-ценните и богати на витамини и антиоксиданти плодове. Най-ценното им съдържание са полифенолните вещества, които в сравнение с другите плодве са в изобилие.

В сравнение, например, с грейпфрута, в аронията тези вещества са около 5 пъти повече! Полифенолите предпазват организма от влиянието на свободните радикали и по същество са по-мощни от антиоксидантите.

Плодът арония представлява мънички черни или червени плодчета. Черните плодчета са по-стипчиви, а червените – по-сладки. Самото растение е доста висок храст, който може да достигне до 2 – 2,3 метра височина.

Това малко плодче е скрило в себе си невероятно количество полезни вещества. Едно от основните предимства на черната арония е, че тя има високо съдържание на фруктоза и ниско pH(измерител на киселинността и алкалността). Това я прави идеална за поддържането на киселинния баланс в организма.

От тези дребни безценни плодчета арония могат да се приготвят много неща – сокове, конфитюри, сладка, напитки и др. Може да се консумира и в сушен вариант. Тогава е много удобна за приготвянето на чай. Когато се изсуши не променя показателите си и не изисква специални условия за съхранение. Освен че са много вкусни, сушените плодове арония са много полезни особенно за хората, които прекарват ежедневието си пред компютъра, тъй като неутрализира част от вредните лъчения.

Консумацията на арония се препоръчва в умерени количества. Приемана във вид на сокове и чайове, влияе благотворно на организма и подобрява състоянието на косата и кожата.

В Русия аронията се използва от доста време, а и у нас напоследък набира популярност. В Русия е позната като черноплодна рябина. Използва се в множество рецепти, предимно заради лечебните си свойства. Тя е рекордьор по полезност и дори дозирана в малки количества има невероятен ефект върху цялостното състояние на организма. Няколко плодчета арония на ден способстват за значително повишаване на имунитета на организма, подобряват апетита и спомагат регулирането на кръвното налягане. И все пак не се препоръчва нейната употреба при хора с хипертония(ниско кръвно налягане) и повишена стомашна киселинност.

Ето и една невероятно лесна и вкусна рецепта за сладко от арония.

Необходими са ви: 

Около 2 кг пресни плодове арония 

1,5 – 2кг захар  

0,5 л вода  

Търпение и време 🙂   

От захарта у водата се сварява гъст сироп. През това време плодчетата се бланшират, за да може по-лесно да поемат сиропа. Изсипват се в кипящия сироп и се варят около 15 минути на слаб огън. Оставя се да изстине около 3-4 часса, след което се преварява за още 10 минути. И готово. Сега всичко, което е необходимо, е готовото сладко да се разпредели в удобно за съхранение бурканчета. Може да се съхранява както при стайна температура, така и на хладно място.

Добър апетит!

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.