Баобаб на прах – частица от дървото на живота

Баобаб на прах е нещо както познато, така и непознато. Като чуем самата дума „баобаб“ и веднага се сещаме за вековното дърво-великан насред саваната с неговите причудливи форми. Но неговата изключителност не е само външна. Оказва се, че същността на самия баобаб е толкова разнообразно-полезна, че може да се сравни с картина от модерното изкуство – има от всичко и по много. 
баобаб
Плодът Баобаб
Високите силуети са привична и характерна картина за африканския пейзаж. На контонента, тези величествени дървета се разпростират и растат в 32 държави. Плодовете приличат на пъпеш със средни размери и са сиво-зелени на цвят. Кората е твърда и покрита с миниатюрни власинки, също като при прасковите. Вътершността се състои от бели парченца, които на външен вид напомнят на маршмелоу.  Тази вътрешност се раздробява и притрива до получаването на прах и от него се отделят семенцата на плода. 100 грама суха маса съдържат 10 пъти повече витамин С, отколкото има в същото количество портокали. Съдържат 6 пъти повече антиоксиданти, отколкото има в черните боровинки, 6 пъти повече калий от колкото има в бананите. Калцият пък е 2 пъти повече, отколкото този в млякото и млечните продукти. Прахът от баобаб почти не съдържа мазнини и въглехидрати, за сметка на които има големи количества фибри и влакнини.  „Дървото-аптека“ – така наричат местните хора растението баобаб. Смятат го за източник, еликсир на здравето както и изцеляващо всички болести. Благодарение на уникалния си състав, баобабът на прах оказва антитоксично, имуномодулиращо действие, спомага за нормализирането на хормоналния баланс. Оказва противоалергично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие на човешкия организъм. Аскорбиновата киселина в състава му способства за активната регенерация на клетките на кожния епител, както и стимулира заздравяването на различни наранявания.  Като хранителна добавка, баобабът на прах намира широко приложение в кухнята. Хапвате овесени ядки за закуска? Чудесно! Добавете лъжичка баобаб на прах към тях. Вкусът му напомня на леко кисел цитрусов плод и със сигурност ще освежи закуската. Подходящ е като добавка към състава на различни сурови бонбони или смути. Може да придаде и интересна нотка към различни други готварски творения и изкушения, например палачинки.  Огромен плюс е, че поради големите количества на влакнини, които се съдържат в него, чувството на ситост ще трае за по-дълго. Което означава, че няма да изпитате пристъпи на глад преди следващото планирано ядене. Това е изключително удобно и полезно, особено за хората, които се стремят да следят килограмите си или спазват хранителен режим.  Толкова много полезни свойства в 1-2 лъжички на ден. Звучи чудесно и лесно.  Вижте баобаб на прах тук.

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.