Дроб от треска – Що е то?

Дроб от треска? Мнозина са чували името или познават този екзотичен продукт, наречен дроб от треска. Какво всъщност знаем за него?  Чували сме за полезните свойства на този рибен продукт. И до сега той заема почетно място на празничната трапеза. Не само заради високо ценените си вкусови качества, но и заради множеството полезни свойства, които притежава.  Своята популярност този северен деликатес е заслужил благодарение на очевидните си ползи и яркия, индивидуален и нестандартен вкус, както и с това, че е съвместим с множество продукти. Основна отличителна черта на това чудо-продукт дроб от треска се явява това, че през целият процес от улова до консервирането и тя не се подлага на термична обработка. Което от своя страна означава, че консервата запазва максимума от своите полезни свойства. Множество лекари и диетолози смятат този деликатес не само за изключително вкусен, но и дори целебен. 
Дроб от треска
Дроб от треска
В състава на този деликатес влизат множество микро и макроелементи, такива като желязо, калой, калций, магнезий, натрий, фосфор, цинк, мед, кобалт. Той изобилства на витамините А, В1, В2, В6, В9, Е, Д, както и на полиненаситени мастни киселини.  Ценен източник на витамин А, онзи, който се явява съставната част на механизма за улавяне на светлината в окото и позволява изостряне на възприятието на най-дребните източници на светлина дори и в сумрака. Дори и след употребата на този витамин да не започнем да виждаме в тъмното, остротата на зрението при лошо осветление значително ще се повиши. Рибеното масло има свойствата да подпомага подобряването на зрението като цяло. Ползата от консумацията на дроб от треска е в това, че съдържащият се в него витамин А притежава мощни антиоксидантни свойства, които защитават организма. Стимулира мозъчните функции, подобрява състоянието на косата и кожта и заздравява ноктите.  Ползата от консумацията на дроб от треска се състои още и в съдържанието на витамин Д в големи количества. Този витамин е основният противорахитен фактор при децата. И за възрастните е изключително полезен за поддържането на нормалното състояние на ставите и ендокринната система. Рибеното масло способства за нормализацията на обмяната на веществата в костната и хрущялната тъкан. Трябва да се отбележи обаче, че при хипертиреоза(повишена функция на щитовидната жлеза) не се препоръчва употребата на дроб от треска. 
Рибено масло
Рибено масло
Рибеното масло, което изобилства в този продукт – дроб от треска – е крайно необходимо за организма. Неговите полезни свойства са неизброими. То спомага за нормалното функциониране на нервната система,подобрява ддейността на мозъка, има полжително влияние и на функциите наа кръвоносната система. Въпреки, че сам по себе си дробът от треска е достатъчно калориен продукт, той не предизвиква склонност към напълняване. Точно обратното. Омега-3 мастните киселини в състава му спомагат за понижаването на нивата нахолестерола. Използва се и като профилактика при заболявания като Алцхаймер и артрит. Така че смело можем да наречем тези калории лечебни.  Не на последно място употребата на този продукт подобрява имунитета. Организмът се възстановява по-бързо и пълноценно след физически или емоционални натоварвания, нормализира се работата на централната нервна система. Спомага също и за предотвратяване на появяването на преждевременни бръчки или бели косми.  Убедихме се – дроб от треска е уникален и много полезен продукт. Той е основен източник на всеизвестното рибено масло. И не на последно мясло е изключително вкусен продукт. Може да се консумира на сандвич, салата… или според въображението 🙂    

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.