Елда – една доста разпространена зърнена култура. Тя е позната на хората още от далечни времена и до днес продължава да бъде съществена част от ежедневното меню на мнозина.
Високото и съдържание на протеини, както и чудесният и вкус я правят незаменима храна. Както за тези, които по една или друга причина избягват консумацията на месо, така и за тези, които я избират като допълнение или гарнитура.
Елдата съдържа около 14% протеини на 100 гр. и едва до 3% мазнини. Това я прави един невероятно полезен и хранителен продукт.
Зърнената култура елда е популярна в много страни. Произлиза от Югоизточна Азия, след което започва да се разпространява и в останалите региони. Наричана е по различни начини и се е отглеждала с различни цели. Докато във Франция са я отглеждали основно за да произвеждат мед от нея, в Русия се е консумирала в големи количетсва заради високата и хранителна стойност. Гречката, както я наричат в Русия, е масово употребявана и днес – под формата на каши, като основно ястие, гарнитура. Кашата от елда дори може да се дава при захранване на бебета.
Поради това, че не съдържа глутен, тя е много подходяща за малки деца, както и за хора с непоносимост към глутена. Също така тя помага при стабилизирането на кръвната захар. Богатият комплекс от витамини я прави един много полезен продукт, който подобрява цялостното здравословно състояние на организма. Високото съдържание на магнезий, фосфор и йод и нарежда до редица храни, с които успешно може да се състезава. Съотношението на количествата белтъчини и захари я прави и много подходящ продукт за диети. Включва се дори и в монодиети, които обаче са сравнително тежки за организма и не се пропоръчва безразборното им практикуване без предварителна консултация с лекар.
За приготвянето на самата елда могат да се използват много и най-различни техники. След като се свари, от нея могат да се правят както сладки, така и солени ястия.