Имунитет – 6 продукта за Вашето здраве

Имунитетът на организма отслабва особено през есенно-зимния преход. Организмът става уязвим и податлив на различни вируси и бактерии, което води до боледувания, продружени с главоболие и отпадналост. Всички много добре познаваме тези симптоми и сме били в такива състояния. И точно заради това ни се иска да се предпазим, да вземем мерки, за да може да не изпитваме същите неприятности и през този сезон.  Храната е основният ни източник за набавяне на витамини и минерали. Чрез нея организмът извлича и синтезира всичко, което му е необходимо за нормалното му функциониране. Как обаче можем да подсилим организма си през този есенен сезон? Предлагаме ви да опитате тези 6 продукта, които ще ви заредят с необходимите енергия и минерален запас, за да устоите на витрусните атаки.
  1. Чай  Чай Започнете деня си с чаша ароматен чай. Чаят е един от проверените във времето „бабини“ методи – това са както чай с малини, лимон, с къпини, така и чай с джинджифил, мед или боровинки. Отдавна са известни неговите имуностимулиращи свойства, а скорошни изследвания потвърдиха и антиоксидантните му и противовъзпалителни таланти. Страхотна рецепта, която е истинска находка за отслабналия имунитет е чай с джинджифил. Настържете 1 ч.л. пресен корен от джинджифил и го залейте с гореща, но не вряла, вода и го покрийте. Оставете го така за около 15 минути и прецедете. Добавете малко лимон и витаминозната напитка е готова. Можете да го консумирате с мед, но не го разтваряйте в чая – хапнете го отделно.
  2. Чесънчесън лук Чесънът е естествен пробиотик, който стимулира размножаването на полезните бактерии в организма и по този начин стимулира имунитета. В чесъна се съдържа природният антибиотик алицин, който съгласно някои изследвания спомага предотвратяването на усложнения от простуда или грип. Употребата на едва една скилидка чесън на ден е достатъчна, за да окаже необходимият профилактичен и антисептичен ефект върху организма. Полезене  при ангина, бронхит, както и възпаления на белите дробове. Освен чесъна, невероятно огати на фитонциди са също така луктъ, хрянът и копърът. Съществува и следната рецепта: в чаша кефир се добавят 3 наситнени скилидки чесън и се изпива преди хранене.
  3. Гречка / ЕлдаГречка Елда Гречката е богата на витамин Е, а значи има силата да се бори с вирусните инфекции. Особено полезна е тя за тези, които пушат и за тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система. Витамин Е се съдържа също така и в ориза, яйчения жълтък, броколи. Гречката е уникално средство за нашия имунитет – тя съдържа невероятно много полезни вещества и витамини като калий, калций, мед, желязо, магнезий и много други.
  4. Риба и морски даровеРиба и морски дарове Рибата, както и другите морски продукти, е един от основните източници на Омега-3 мастните киселини за организма. Полза ще получите от всички видове рибни продукти – от рачешки рулца и риба тон до скариди. Важно е да запомним – колкото по-мазна е рибата, толкова повече полза ще ви донесе. Във всички видове рибни продукти се съдържа много цинк. Употребата на морско зеле също се преопръчва, тъй като то е изключително полезно за организма, особено в сезона на настинките. 
  5. ПлодовеПлодовеЗа ефективна борба с грипа, както и като превантивна мярка, лекарите препоръчват ежедневно да консумираме плодове и зеленчуци, в които се съдържат големи количества витамини и минерали, фибри и фитонутриенти. Безусловните лидери са цитрусовите плодове – лимони, мандарини и портокали. В един портокал се съдържат дневната норма витамин С, както и много флавоноиди, които усилват антиоксидантния ефект на този витамин. Домати, нар, грейпфрут, клюква, червено зеле – всички те освен че са много вкусни, са и незаменими за вашия имунитет. Морковът и тиквата, с високото си съдържание на бета-каротен, не правят изключение и се присъединяват към мощните имуностимулатори.
  6. Кефир и млечни продуктиМлечни Живите йогурти и киселомлечни продукти са абсолютни фаворити по своята полезност. Продуктите, съдържащи лакто- и бифидобактерии не само способстват за поддържането на килограмите, но и отговарят за здравето на храносмилателната и имунната система. Множество изследвания показват, че пробиотиците намаляват и облекчават симптомите на грип: кашлица, температура, хрема. Кефирът, ряженката, както и всички останали киселомлечни продукти – това е залогът на вашето здраве. 
Освен това грипът не обича подправките, а имунитетът ги обожава. Така че смело използвайте всички подправки, които харесвате – джинджифил, канела, пипер, дафинов лист. Те не само ще направят храната още по-вкусна, но и още по-полезна. Подправки Хапвайте вкусно и бъдете здрави!

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.