Какао – горчиво и полезно?

Не случайно наричат какаото напитката на Боговете. Напитката с какао спомага за подобряване на настроението и тонуса, кара ви да забравите за лошото и мрачно време навън и да се откъснете от проблемите и грижите. Смята се, че дарува мъдрост и спокойствие и е източник на вътрешна сила. Превръща думите и идеите в действия, избистря ума и придава цветност на емоциите. И това далеч не е всичко, на което е способна тази чудодейна божествена напитка. Какао наричаме семената на какаовото дърво, т.е. какаовите зърна или направеният от тях прах. От него се прави и горещият шоколад – изискан деликатесен десерт за ценители. Какао е и питието, направено от какаов прах, мляко и захар – любимата напитка и лакомство от детството. Какаото е продукт, важен за експорт на много развиващи се страни и служи като основна суровина за направата на шоколада – най-известното сладкарско изделие на света. То е ключова съставка в сладкарството.  Всички, които поне веднъж са опитвали истинско какао неволно си задават въпроса – по какво се различава то от горещият шоколад? И става дума за какаото, приготвено от какаова паста или какаов прах, без примеси или обработка, не за подсладеният и преработен вариант, който се намира по рафтовете на супермаркетите. Шоколадът също се прави от какао. И всъщност няма разлика между истинското, което е приготвено от какаова паста и шоколада, приготвен от какаови зърна и какаово масло. Полезните свойства на какаовото масло са множество. Още през 17 век са описани полезните свойства на шоколада, д-р Хенри Сруб установил, че хранителната ценност на 30 грама шоколад може да замени 453,6 грама месо. Благодарение на какаовото масло, какаото има свойството да повишава нивото на антиоксидантите в кръвта. Тяхнто количество в какаото е в пъти по-голямо отколкото в зеленият чай или червеното вино. Самото какаово масло се извлича от смлените какаови зърна чрез пресоването им. Употребата на какаото спомага стабилизирането на кръвното налягане и подобрява работата на кръвоносните съдове. Алкалоидът теобромин, който се съдържа в него стомулира сърдечно-съдовата дейност и подобрява състоянието на бронхите. Японски учени твърдят, че са открили още едно полезно свойство – употребата на какао препятства развитието на кариеси. Звучи чудесно, нали?
какао 2
Какаови зърна или какао на прах?
И не на последно място е всезивестният факт – какаото спомага за отделянето на серотонин в тялото. Този хормон на щастието може да бъде отключен с помощта на чашка горещ шоколад или топло какао в зимната вечер. А защо не и студено какао с лед в горещият летен ден?
bali-325452_640
Чаша какао за прекрасен и ползотворен ден.
Как да си приготвите истинско, натурално, вкусно и полезно какао? Най-важното е да разполагате с натуралните съставки за целта. Те ще определят вкуса и полезността на готовата напитка. Най-важната съставка е какаовият прах. Имайте пред вид, че истинският какаов прах не е разтворим, той трябва да се вари. Можете да изберете какао на прах или да си вземете какаови зърна и сами да си направите какаов прах от тях. При вторият вариант е необходимо какаото да се смели на много фин прах. В натуралното какао на прах има повече какаово масло, то е много по-вкусно и полезно от подсладената си алтернатива – инстантното.  

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.