Картофено нишесте

Картофено нишесте? Чували сте за картофеното нишесте. То е едно от най-популярните и разпространени видове нишесте. А какво всъщност знаете за него и неговите свойства? По какво се отличава то от другите алтернативи? Нишестето като цяло е полизахарид, по своята химична структура е био полимер, който е изграден от остатъците на глюкозата. Една от основните му функции в човешкият организъм е да се преобразува в глюкоза, която се явява основно „гориво“ за нас. Скорбялата (нишестето) се съдържа на практика във всички растения. Някои от тях са по-богати на него. Такива са картофите, царевицата, оризът, тапиоката. Други са по-бедни.
  • Картофи – съдържат цели 70 гр нишесте.
  • Ориз – близо 68,3 гр нишесте.
  • Царевица – 66 гр скорбяла.
Картофено нишесте
Картофеното нишесте представлява бяло, прахообразно вещество без характерен вкус или мирис. Получава се при преработката на картофи. В зависимост от количеството влага съществуват 2 вида картофено нишесте: А от 38 до 40% и Б от 50 до 52%. Използва се доста широко в хранително-вкусовата промишленост, намира приложение и в производството на сладкарски изделия. При взаимодействие с течност образува разтвори с различна гъстота, т.е. може да се използва както като сгъстител, така и като слепващ агент. Ако се залее с топла вода, набъбва и увеличава обема си. Може да се добавя и като допълнение за хлебни изделия – прави текстурата им по-фина. Прилага се като сгъстител за различни сосове, майонеза, кремове и кисел. Може да се добави и в кайма, като я прави по-еластична и лесна за работа. Интересен факт е, че нишестето реагира на йод. Ако искате да проверите дали в даден продукт се съдържа нишесте е достатъчно да капнете капка йод върху него. Ако капката запази кафявия си цвят, значи в състава няма нишесте. Ако обаче стане лилава – това е верен показател за наличието на нишесте.

Картофеното нишесте има висока хранителна стойност, усвоява се бързо и лесно от организма и има прекрасно сгъстяващо свойство. Може да се замени и с царевично нишесте, но неговите сгъстяващи свойства са по-слаби и ще е необходимо двойно по-голямо количество.

Картофеното нишесте е изключително важен източник на витамини от групата B, витамин РР, както и на елементи като калций, желязо, фосфор и не на последно място – фибри. Има редица полезни свойства за здравето. Влияе благоприятно на нивата на холестерол в кръвта като ги понижава внимателно. Това свойство е незаменимо за профилактика и лечение на атеросклероза. Картофите, като изходен продукт, съдържат големи количества калий, който при преработката преминава и в самото нишесте. Този елемент оказва благоприятно въздействие на работата на сърцето и бъбреците. В народната медицина е познат като отлично средство против различни видове язви, има и противовъзпалителен ефект. След редица изследвания се установило, че скорбялата активно участва в синтеза на рибофлавин (витамин В2), който на свой ред е необходим за нормалната обмяна на веществата и храносмилането. Картофено нишесте се използва активно и в домашната козметика. Например на хората с чувствителна кожа се препоръчва да измиват лицето си с вода с добавено нишесте. Има рецепти, подходящи както за суха или мазна кожа, така и за борба бръчките и състаряването на кожата както и с разширените пори. Картофеното нишесте действа и като избелващо средство и влияе добре като редуцира пигментните петна и луничките. Продуктът помага в борбата с беленето на кожата, както и я стяга и спомага да се намали лъщенето на мазната кожа. Това се постига чрез свойството му да понижава дейността на мастните жлези.

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.