- Картофи – съдържат цели 70 гр нишесте.
- Ориз – близо 68,3 гр нишесте.
- Царевица – 66 гр скорбяла.

Картофеното нишесте има висока хранителна стойност, усвоява се бързо и лесно от организма и има прекрасно сгъстяващо свойство. Може да се замени и с царевично нишесте, но неговите сгъстяващи свойства са по-слаби и ще е необходимо двойно по-голямо количество.
Картофеното нишесте е изключително важен източник на витамини от групата B, витамин РР, както и на елементи като калций, желязо, фосфор и не на последно място – фибри. Има редица полезни свойства за здравето. Влияе благоприятно на нивата на холестерол в кръвта като ги понижава внимателно. Това свойство е незаменимо за профилактика и лечение на атеросклероза. Картофите, като изходен продукт, съдържат големи количества калий, който при преработката преминава и в самото нишесте. Този елемент оказва благоприятно въздействие на работата на сърцето и бъбреците. В народната медицина е познат като отлично средство против различни видове язви, има и противовъзпалителен ефект. След редица изследвания се установило, че скорбялата активно участва в синтеза на рибофлавин (витамин В2), който на свой ред е необходим за нормалната обмяна на веществата и храносмилането. Картофено нишесте се използва активно и в домашната козметика. Например на хората с чувствителна кожа се препоръчва да измиват лицето си с вода с добавено нишесте. Има рецепти, подходящи както за суха или мазна кожа, така и за борба бръчките и състаряването на кожата както и с разширените пори. Картофеното нишесте действа и като избелващо средство и влияе добре като редуцира пигментните петна и луничките. Продуктът помага в борбата с беленето на кожата, както и я стяга и спомага да се намали лъщенето на мазната кожа. Това се постига чрез свойството му да понижава дейността на мастните жлези.