Кефир – уникалната напитка от Тибет

Кой от нас не е чувал за кефир? В днешно време е трудно да се намери такъв човек. Напоследък тази вълшебна киселомлечна напитка започна да набира популярност. И то не само заради доста добрите си вкусови качества, а и заради полезните свойства, които притежава.

Това е напиткат, към която прибягват всички – от тези, които искат да подобрят здравето си до тези, които биха искали да свалят онези 2-3 излишни килограма, които им пречат да облекат тази прекрасна рокля, която си взеха още за миналата Коледа. А Коледа вече наближи и темата за бързо отслабване е актуална както никога. Или по-точно отново актуална с приближаването и на Нова година.

Нека научим нещо повече за тази напитка. Кефир е киселомлечна напитка, която се получава от пълномаслено или обезмаслено краве мляко чрез „заквасване“ и киселомлечна ферментация с помощта на така наречената „кефирна гъба“. Самата гъба представлява симбиоза от няколко вида микроорганизми: основно млечнокисели бактерии и дрожди. Самата дума „кефир“ има кавказки произход, а кефирената напитка на вкус наподобява нашето кисело мляко, но е по-течна на консистенция и на вскус е леко по-сладка и резлива.

Напитката кефир изобилства от протеини, мазнини и въглехидрати. В състава му има големи количества калций, магнезий, фосфор, витамини от групата В, витамин К и биотин. Кефирът има свойството да подобрява обмяната на веществата в организма, а големите количества триптофан – незаминемиа аминокиселина – които се съдържат в него, оказват тонизиращ ефект върку целия организъм. Калцичт и магнезият пък от своя страна са изключително полезни за поддържането на костната система и ставите.

Още от края на XIX век медицината започва да изследва киселомлечните продукти и основите на тези изследвания се полагат от Стамен Григоров – български микробиолог и лекар и Илья Мечников – който освен употребяване на киселомлечни продукти апелира и към разширяване кръга на употреба на пробиотиците. Самият кефир оказва благоприятно действие върху микрофлората, перисталтиката и обмяната на веществата в организма. В това се изразява пробиотичното му действие. Освен това напитката има и имуностимулиращо у успокояващо действие.
Изключително е полезно да се дава кефир на деца, тий като е богат на хранителни вещества, необходими за детския организъм. Той оказва положително влияние и облекчава болестни състояния, наблюдавани при възрастните, като анемия, бронхит, невроза и атеросклероза.
И все пак с тази напитка трябва да се внимава. Престоялият повечко кефир трябва да се избягва от хора с язви заради повишената си киселинност. Също така не е хубаво след продължително престояване да се дава на деца, отново по същата причина.

Според някои тази чудодеойна напитка помага и за разкрасяване. Полезен е както за кожата, така и може да помогне за редуциране на теглото. Защитава нашият организъм от различни напасти и в същото време ни помага да съхраним стройната си талия. Той оказва силно засищащо действие и същевременно е нискокалоричен и лесно и бързюо усвояем от организма. Употребата на кефир подобрява храносмилането и усвояването на храната, предотвратява процесите на гниене и ферментация и способства извеждането на токсините и вредните вещества и остатъчни продукти, които до голяма степен се образуват именно по време на различни диети или хранителни ограничения и самоограничения.
Това не означава обаче да си купим кефир и да изпием колкото можем. Ако става дума за монодиета с кефир, то дневното количество напитка трябва да бъде около 1,5 – 1,8 литра. Варира в зависимост от неговата масленост. В зависимост от процента масленост, в 100 гр. Кефир се съдържат между 30 и 56 кcal. Но това не е най-ценното му качество. А то се състои в големите количества на вече споменатите пробиотици. Редовната употреба на кефир, заедно с плодовете и заленчиците, които са класическият избор при диети за понижаване на телесното тегло спомага за минимизирането на проблеми като подуване на стомаха или метеоризъм.
Освен това протеините, които се съдържат в кефира, са лесноусвояеми и спомагат за балансирането на всеки хранителен режим. Кефирът е подходящ и за употреба в разтоварващи дни. Може да се употрябява като средство за утоляване на глада между храненията, както и за лека закуска.
Набира популярност и рецептата, наречена „Кефир преди лягане за отслабване“ . Според тази рецепта допустимата вечеря след 19:00 часа (в повечети хранителни режими, ориентирани към отслабване, се забранява храненето след 18:00 часа) е чаша кефир. При това напитката трябва да е с възможно най-ниска масленост и не трябва да се изпива бързо, а да се консумира много бавно с чаеана лъжичка. Това е удобен метод за тези, които са свикнали вечер да не се хранят обилно. В крайна сметка кефирът е добра алтернатива за отслабващите, но е изключително излишно да се зацикляте само на монодиети.
Някои избират да пият кефир за отслабване, други – за здраве. Изборът е ваш!

Посетете ни на място и си вземете вкусен и полезен кефир!

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.