Конопено семе – вкус и ползи от природата

Конопено семе. Чували сме много за него, но дали знаем за всичките му ползи?  Ето и 4 полезни и интересни факта за конопеното семе, които може би не знаехте: 
  1. Конопеното семе е невероятно хранително  Технически ядка, конопеното семе съдържаа големи количества хранителни вещества – нутриенти. Белените семенца имат мек, ядчен вкус и съдържат около 30% мазнини. Те са невероятно богати на 2 есенциални мастни киселини – Омега 3 и Омега 6. Съдържат и гама линоленова киселина, която се слави с не малко здравословни ползи. Конопеното семе и богат източник на протеини – почти 25% от цялостния му калориен баланс е разпределен във висококачествен протеин. За сравнение семената чиа и лененото семе предоставят 16 до 18% протеини. 
  2. Конопеното семе спомага за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания Сърдечните болести са едни от най-опасните в света. Любопитно е, че консумацията на конопено семе помага за понижаването на рисковете от сърдечни заболявания по няколко начина. Самото конопено семе съдържа в големи количества аминокиселината аргинин. С нейна помощ в организма се произвежда азотен оксид в тялото. Това е молекула, която засилва кръвотока по мускулите и тялото, регулира кръвното налягане. Ползата за понижаване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания се дължи и на гама линоленовата киселина, която се съдържа в конопеното семе. Според някои проучвания консумацията на конопено семе спомага за по-бързото възстановяване на сърцето след сърдечен удар. 
  3. Консумацията на конопено семе е благоприятна за кожата Конопеното семе е богат източник на мастни киселини и върши чудеса за кожата. Подобрява както външния и вид, така и цялостното и състояние. Конопеното семе съдържа Омега 3 и Омега 6 мастни киселини в съотношение 3:1, което се счита за оптимална доза. 
  4. Полезно е при борбата с наднормено тегло  Високото съдържание на протеини – около 25% – прави това семенце чудесен помощник в борбата с излишните килограми. Консумацията му спомага за подтискането на апетита по естествен начин и кара организма да се чувства заситен за по-дълго време. Също така значително намалява апетита за нещо сладко. Според някои експерти добавянето на 3 съпени лъжици конопено семе към закуската ще помогне за органичаването на глада през целият ден – ще се чувствате бодри и сити за по-дълго време. 
След всичко прочетено си струва да дадем шанс и да включим това малко и вкусно семенце в дневното си меню. Ползите са толкова много и е толкова лесно. Може да го добавите към закуската си – това ще е един гарантиран начин да си осигурите запас от витамини и протеини през целият ден.  Бъдете здрави и красиви с няколко лъжички конопено семе на ден!  

 

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.