Лятото – време за презареждане с витамини

Витамини! Кой не е чувал за тях? Лятото дойде, а заедно с него дойде и времето на свежите плодове и зеленчуци. Време е да се насладим на най-вкусните и полезни природни дарове, а природата е щедра към нас. Особено през този сезон. А ако тези растителни чудеса са отгледани без химикали, в домашни условия, в собствената градинка или донесени от село – цена нямат.

Летният сезон, както и началото на есента, това е времето, което е най-подходящо да кажем НЕ на витамините от аптеките. На малките цветни хапченца, които през зимният сезон ни „спасяват“ и помагат на организма да се бори с всякакви външни влияния. Запасяването с естествени и вкусни витамини – това е лятната ни цел. През този сезон е хубаво да се запасим с колкото се може повече витамини и минерали, които да си набавим в прясно състояние. А това може да стане с консумацията на пресни или сушени плодове. Пресните, разбира се, са за предпочитане, но ако любимият ви плод не расте по нашите географски ширини – е, вариантите са два: или отивате на почивка при любимия си плод, или си го хапвате в изсушен вид.

Природните витамини и минерали се усвояват много по-бързо и пълноценно, особено през летните топли дни. Плодовете и зеленчуците са незаменим източник на необходимите за нормалното функциониране на организма вещества. Например витамин С, който така успешно ни помага в борбата с настинки и инфекциозни заболявания, изобилства в такива продукти като зелето, черната боровинка, магданоза и шипката. Калий пък откриваме в кайсиите, прасковите, целина, картофи и брюкселското зеле. Големи количества от този минерал има и в сушените плодове – стафиди, кайсии и сини сливи. Желязо – така необходимо за производството на еритроцити в организма, както и за транспортиране на кислорода до клетките, както и извеждането на въглеродния диоксид от същите. Него откриваме пък в ябълките, сливите, кайсиите и шипката.

Плодовете и зеленчуците са просто незаменими, а през сезоните когато са и широко достъпни направо е престъпление да не ги хапваме. Те са такива продукти, които са богати на фибри, витамини и минерали. Засищат ни, поддържат организма в добро състояние и здраве, а и влияят положително както на цялостното състояние, така и на позитивната нагласа. Какво по-добро от това в лятната сутрин да си хапнем някой слънчев плод?

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.