Мумио – тайното природно богатство на Тибет

Някои от нас са чували за мумио. Едни са наясно какво точно представлява то и се възползват от това знание. Други имат бегла представа какво представлява. А трети го чуват за пръв път сега.  Мумио е един изключително интересен природен феномен. И до ден днешен не е на 100% изяснено как точно се образува. Това е богат органично-минерален комплекс с природен произход. В състава му присъстват повече от 85 необходими на човека минерали и микроелементи. Представлява парченца с различна форма и големина от нееднородна плътна и твърда маса. Тя може да бъде с неравна или зърниста повърхност, матова или блестяща,с крехка или плътна консистенция. Може да включва растителни или минерални вещества, които са заключени в смолоподобно вещество с кафяв до тъмно кафяв и дори черен цвят. Притежава характерен аромат, в чието формиране вземат участие почвата, планинските минерали, растенията, животните, както и микроорганизмите, обитаващи местоположението. За това какво е мумио и как се използва са писали множество лекари от различни периоди. Това са и Разес, и Бируни, и Авицена. Като лекарствено средство, мумие е известно на човека вече повече от 3 000 години. Аристотел в своите трудове подробно описва какво представлява, как се добива и най-вече как се прилага. Всичко това е било известно още през 4 век пр.н.е. Народната медицина на Тибет, Централна Азия и Индия успешно използва и прилага лекарствените свойства на тази чудесна находка още от далечни времена и не по-малко успешно ги прилага и днес.  Месторождението на тази смола се среща едва в няколко региона по целият свят. Най-разпространено е в Русия, Тибет и Индия. Истинското мумио представлява еластична маса със специфичен аромат и горчив вкус. То се разтваря във вода и и придава характерен кафяв цвят.  Мумио променя физическите си свойства в завивимост от околната среда. Например при повишена влажност, достатъчно е навън да вали дъжд, то става лепкаво и лъскаво. При сухо време бързо губи своята влажност, поради което е необходимо да се съхранява в затворен вид. 
Мумио от Горен Алтай
Мумио от Горен Алтай
Научно доказано е, че това природно чудо действа благотворно на целия организъм. Повишава съпротивителните сили на организма, прави го по-устойчив на различни заболявания и стимулира имунитета. Стимулира процесите на регенерация, което позволява значително да се съкрати периодът на срастване на костните тъкани, способства по-бързото зарастване на ранички и положително влияе на стомашно-чревния тракт. Освен всичко изброено, то се отнася към природните адаптогени и способства за повишаване устойчивостта на организма срещу негатовното въздействие на факторите от околната среда. Такива фактори са йонизираща радиация, рязката смяна на температурата, влажността на въздуха или атмосферното налягане, както и неблагоприятни климатични и екологични условия и др.). Присъстващите в състава на мумио хлорофил, цинк, хром, аминокиселините глицин и аргинин, а също така и стимулиращите естествения синтез на колаген витамини С и Е, рутин, лизин, сяра, мед, флавеноиди и каротиноиди способстват подобряването на реперативните процеси и ускоряват епителизацията на увредената кожа. По този начин се стимулира регенерацията на лигавицата, хрущялната и костна тъкани.  Този органо-минерален балсам има изразено антибактериално действие, което се обуславя от високата концентрация на органични киселини, дъбилни вещества, сяра и сребро в състава му. То оказва бактериостатично и баактерицидно действие по отношение на широк спектър патогенни микроорганизми. Противовъзпалителното му действие е основно свързано с присътствието в състава му на калций, магнезий, мед, кобалт, селен, сяра и още ред витамини, минерали и органични мастни киселини.  Оказва общоукрепващо действие, подобрява метаболитните процеси и благотворно влияе на хормоналния фон и имунния статус на организма. Може да се приема както като профилактично средство, така и като част от комплексно лечение. Има доказано влияние при: 
  • заболявания и травмни на опорно-двигателния апарат, артрити, артрози, остеохондроза, мускулни разтягания и навяхвания и др.
  • има болкоуспокояващо действие и помага при невралгии, свързани със заболявания на опорно-двигателния апарат
  • дерматологични заболявания и травми на кожата (екземи, изгаряния, себорея, язви и др.)
  • заболявания на хрансмилателната система, панкреаса, стомашни проблеми
  • заолявания на централната и пееиферна нервна система 
  • заболявания на сърдечно-съдовата система
  • нормализира хормоналните нива и подобряа състоянието на централната и периферна нервна система
  • заболявания на зъбите и устната кухина
  • заболявания на дихатлните органи
  • заболявания на зрителния апарат
Мумио е широкоприложимо и в аюрведичната практика.  Множество козметични средства имат в състава си мумио. Такива като кремове за различни охлузвания, разтягания, шампоани. Козметика за грижа за лицето и кожата, скрабове за лице и тяло, различни маски.    Това е една невероятна находка, която можете да използвате в домашни условия. И гарантирано ще усетите положителен ефект след употребата. Грижете се за Вашето здраве, то е всичко!

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.