Окрошка – студен кулинарен шедьовър

Окрошка – традиционно руско блюдо от националната кухня с любопитно наименование. Представлява вид студена супа. Името и произлиза от глагола „крошить“, което означава накълцване на нещо на ситно. Рецептите за тези вкусни студени супи се появяват още през 18 век.  Най-общо самата окрошка представлява смес от дребно нарязани различни видове месо или риба, зеленчуци, подправки, в която се добавя заливка, може и сметана.  Счита се, че първооткривателите на тази вкусна супа окрошка са били наемните работници във Волжкия край. Всичко идвало от това, че за обяд им давали квас и сушена вобла – вид риба от семейство карпови. И тъй като на повечето от тези работници им липсвали зъби и им било трудно да консумират така дадената им риба, те били принудени да я киснат в кваса. От тук се зародила и идеята за студената супа.  Тази супа е доста актуална, особено в летните горещини, тъй като тя не само засища, но и спомага за охлаждане на целият организъм. И това не е случайно. Все пак тя следва да се поднася доста студена. Това е нейният чар и същност. 
Окрошка
Окрошка
Зеленчуците следва да се подбират е по-неутрални вкусове, например варени моркови и картофи или свежи краставички. Като подправки може да се ползват копър, магданоз или целина. Може да се добави и зелен лук. И задължително яйца, твърдо сварени.   Ако добавим риба или месо, то нашата окрошка ще се получи месна или рибна. Количеството месо или риба трябва да е равно на количеството зеленчуци. И е добре месото да избягваме по-мазните видове меса. За това са подходящи птичето или телешкото месо. От рибите пък са подходящи тези с по-малкото количество костички. Рибното месо трябва да е сварено, обескостено и надребнено при добавянето му в окрошката.  Има няколко основни дребни правила при нейното приготовление, които гарантират успех и отлични резултати дори и при новаците.
  1. Зеленчуците се режат на малки кубчета
  2. След това се добавя(ако се добавя) месото или рибата
  3. Всичко се смесва с избраните подправки – сол, пипер, горчица и др. 
  4. Оставя се да постои за известно време
  5. След това се добавят зелените подправки и се залива с квас
  6. Преди сервиране се добавя сметаната и нарязаното сварено яйце или само белтъка
В днешното забързано ежедневие, стремейки се да спестим време от всичко, класическата рецепта се е видоизменила. Вместо сварено месо или риба се използват варени колбаси. Подправките, които се слагат, са останали само основните – сол и пипер. Не чакаме да се настои, а след заливането с кваса идва мигновената консумация. Общо взето сме запазили същността, но не спазваме изцяло традицията.  Освен това вече съществуват и различни разновидности на заливка, например кефир, минерална вода, сок от кисели краставички или дори доматен сок. Дори по този начин блюдото окрошка може да се причисли към диетичните блюда. А ако му добавим и пилешко или телешко – това определено си е чисто диетично хранене. Звучи интересно и определено е вкусно. Ето ви една нова и оригинална идея за похапване в топлите летни дни. Лека и засищаща храна, която ще приповдигне настроението ви и ще задоволи не само глада, но и любопитството ви за съчетание на различни вкусове.

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.