Пелмени

Пелмени – едно традиционно блюдо, запазило се от векове. Всеки, който поне веднъж е пробвал тази вкусотия, помни нейният емоциите от опитването. Съчетанието от нежно тесто и сочна месна плънка е способно да угоди на всеки вкус, независимо колко е изтънчен.

Историята на това блюдо пелмени датира още от векове. Има множество версии относно създаването му. Най-популярната е, че първите пелмени, дошли на руска територия, са били тези в Сибир. Съществуват много техни алтернативи, които в зависимост от държавата или региона се наричат по различен начин.

В различните региони съществуват много вариации. Докато на едно място те са популярни с пълнеж от месо, на друго място този пълнеж е рибен. Тестото се приготвя от брашно, яйце и вода. Класическият пълнеж се състои от смляно месо – свинско и телешко, към което се добавят лук и най-различни подправки. В зависимост от региона и предпочитанията, месото може да сее замени с друг вид и дори със зеленчуци.

Пелмени се съхраняват в замразен вид и се изваждат непосредствено преди приготвянето им. Не е необходимо предварително да се размразяват, достатъчно е да се кипне вода и да се пуснат в нея когато тя заври. Когато видите, че започват един по един да изплуват и на повърхността се окажат всичките пелмени, това  означава, че те са готови.

Сервират се с допълнение по желание – част от бульона, в който са се варили, сметана, майонеза – който каквото предпочита. Пелмени е възможно да се приготвят и като се запържат непосредствено след сваряването им. Или направо да се пържат от суров вид до пълна готовност. Могат да се приготвят и на пара.

 

Изберете Вашият вариант и се насладете на това вкусно лакомство!

Добър апетит!

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.