Брашно от Рожков БИО – насипно, може да се използва като заместител на какаото в различни сладкиши, торти, пасти и бонбони.]
Рожковът е вечнозелено храстовидно дърво с широка корона, достигащо на височина 6 до 12 метра. Култивира се от векове в Средиземноморския регион, на места е диворастящо. Семенцата му имат постоянна маса, поради което са били използвани в лачеството си на мярка за тегло. „у’улките му имат дължина около 10—25 см, ширина 2—4 см и дебелина 0,5—1 см, кафеви на цвят. Освен семената, те имат и сочна сладка вътрешна маса, я която има около 50% захар. Прахът, който се получава при стриването на семенцата му се използва като популярен заместител на какаото, особено подходящ за хора, чувствителни към кофеина. Плодовете съдържат полизахарид полигалактоманан, който обуславя тяхната твърдост и постоянството на масата им (0,2 г). От тук произлиза и името на мярката карат.
Основно се отглежда заради ядливите си семенни шушулки. Устойчиво е на суша, расте добре в топъл, умерен климат и в субтропически климат, понася добре и горещи и влажни крайбрежни зони. Рожковът е типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния. Дръвчето започва да ражда плодове (рожковени шушулки) след шестата си година. Когато достигне до 12-годишна възраст, то лесно може да дава около 50кг плод на година. Колкото повече старее дървото, толкова повече добивът от него се увеличава като достига до 100-120кг. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.
Рожковът е бил и много популярен подсладител – неговите шушулки са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят. Сушен плод се яде традиционно на еврейския празник Ту Бишват, напитки от рожковен сок се пият по традиция на ислямския празник Рамадан. Семената (плодовете) се използват в козметиката, за обработката на тютюн и производството на хартия. Цели парченца или рожково брашно се използват също и както заместител на шоколада за сладкиши и торти.

Много хора смесват брашно от рожков със сурово какао за придаване на по-добър вкус. В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций. Рожковът съдържа близо три пъти повече калций от какаото, а за сметка на това едва 60% от калориите му. Съдържа също така и витамин B1 в количества, колкото ягодите. Също съдържа витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементи желязо, мед, никел, манган и хром. Известно е, че рожковът има терапевтичен ефект при диария и помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.
Произход: Италия