Био оризов флейкс. Оризовият флейкс е една много добра и същевременно безглутенова алтернатива като зърнена закуска на овесените, ръжените и пшеничните ядки. От него могат да се приготвят много лесно и бързо както различни видове сладкиши, така и солени ястия или просто една диетична и много полезна закуска. Самото производство на оризови флейкс е много интересно. Процедурата е следната – оризът първо се измива и сортира, след това се накисва в гореща вода за около 45 мин. или се сварява. По този начин зърното омеква и е по-лесно за обработка. Веднъж омекнал, оризът се пресова. Когато добие желаната дебелина, получените листове се оставят да изсъхнат напълно, след което преминават през друг въртящ се цилиндър, който ги надробява до сравнително еднакви по големина флейксове.
От оризов флейкс може да приготвите оризова каша. За целта прибавете две части вода. За да приготвите класическо мюсли смесете с ядки и сушени плодове. При смесване с вода или друга течност, оризвият флейкс набъбва и поема от нея. Това негово свойство го прави много подходящ и като сгъстител за шейкове, супи и сосове. А също така може да се използва и за приготвянето на нетрадиционни сладкиши и торти.
Хранителна стойност за 100гр:
Енергийна стойност – 1476 kJ/ 353 kcal
Мазнини – 2.2 г
от които наситени – 0.1 г
Въглехидрати – 75 г
от които захари – 0.2 г
Протеини – 7.4 г
Фибри – 1.4 г
Сол – 0.01 г
Произход: Италия
Станете ни приятели ТУК