Червено Десертно Вино Кагор Пасторал 750 мл.
Подходящо за употреба като десертно вино, както и за църковни ритуали. Приготвено от специален сорт грозде Каберне Совиньон, който се отглежда в плантациите на завода KVINT.
Притежава наситен, тъмно рубинен цвят. Лека хармонична тръпчивост, сложен букет от вкусове и аромати с нотки на сини сливи. Вкусът е плътен, нежен и с нотки на шоколад.
Съвременният църковен Кагор има захарност от 16 до 18%. Благодарение на специалната методика на приготвяне в това вино напълно се запазват биофлавоноидите – полезни вещества, присъщи на сухите червени вина. В истинският Кагор има много витамини, особено от групата В и РР, но за сметка на това и въпреки разпространеното мнение, виното не е много богато на желязо. Богато е обаче на глюкоза и фруктоза, органични киселини и дъбилни вещества, както и някои аминокиселини и микроелементи.
Прекрасното вино Кагор Пасторал, както и голяма част от вината като цяло, е изобретение на французите. Родината му е град Каор, където се научили да преработват по особен начин гроздето. В продължение на 3 години издържали младото вино в големи дъбови бъчви, след което го консумирали с удоволствие.
Освен забележителните вкусови качества, виното разполага и с редица полезни свойства. Продуктът може да стимулира апетита, както и подобрява храносмилането. Още от средновековието монасите са лекували с вино Кагор Пасторал различни болести, приписвайки му чудодейни свойства. Някои от тях са признати и от съвременната медицина. Умерената употреба на това вино спомага за укрепване на сърдечно-съдовата система, както и може да послужи като отлична профилактика при атеросклероза, тромбофлебит, тромбоза и други заболявания на кръвоносната система. Антиоксидантите в състава му подобряват кръвообращението, спомагат за предотвратяване възникването на бръчки и имат тонизиращ ефект.
Интересно е, че Православната Църква се смята за един от основните потребители на виното Кагор Пасторал. Специално подбрано за църковните ритуали, то отдавна се използва в Тайнството Евхаристия. Привлякло е църковните деятели със своят тъмночервен цвят, който не избледнявал дори след като виното се разреди с вода – подобна напитка идеално подхождала за ритуалите в качеството на символ на кръвта Христова.
Захарността на виното е около 160 г/дм3, а алкохолният градус е 16,0 об. Като цяло вино Кагор Пасторал спада към десертните вина, които по правило се сервират ссъс сладки ястия. Това обаче не означава, че това вино не може дая се консумира с месни продукти, сирена, плодове или друг вид блюда.
Виното се препоръчва да се сервира на стайна температура от 17-20 градуса. В някои случаи е уместно и да се сервира охладено до температура 12-15 градуса.
Произход: KVINT – Молдова