Вино Розе Саперави 750 мл.
Трапезното вино Саперави розе се произвежда от едноименният сорт грозде, който се отглежда в Източна Грузия, в региона Кахетия. Той е разположен между реките Алазани и Иори. Лозите виреят на глинести почви, в които има и много камъчета. Вътрешността на зрънцата на този сорт грозде има тъмно червен до вишнев цвят с лека синкавост, а обвивката им е мека.
Цветът на това вино е много приятен светлорозов. В привлекателния аромат на това вино присъстват характерните за сорта Саперави малинови нотки, лекият нюанс на черни боровинки и добре узряла праскова. Вкусът е добре балансиран и приятно освежаващ, присъства голямо разнообразие от оттенъци на червени плодове.
Захарността на виното е около 4,0 г/дм3, а алкохолният градус е 12,5 об. Виното Саперави розе подхожда идеално за ежедневна употреба като допълнение към рибни ястия или студено месо. Много добре се съчетава с месни ястия, приготвени на грил, както и с различни видове сирена.
Виното Саперави розе се препоръчва да се сервира охладено до температура от 16-18 градуса.
Гроздето Саперави съдържа големи количества дъбилни вещества, поради което е достатъчно кратко 4-часово накисване, за да може виното да добие красивият си и нежен розов цвят, както и лека танинност. След това джибрите лекичко се изстискват и се изваждат. Мъстта се охлажда и се оставя да престои за няколко часа, за да се отдели утайката. Последващата ферментация протича при контролирана температура и се осъществява в специални стоманени резервоари за ферментация.
Произход: АО „Telavi Wine Cellar“, Грузия