Червено Сухо Вино Саперави 750 мл.
Вино Саперави е червено сухо вино, което е едно от най-често срещаните в Грузия. Произвежда се във всички винарни изби, поради което бива най-различни видове. Самото понятие „Саперави“ има две значения – широко и тясно. В широк смисъл „Саперави“ е всяко сухо вино, приготвено от едноименния сорт грозде Саперави. Това е, което може да бъде открито във всички по-малки часни изби. А в тесен смисъл „Саперави“ това е вино, което се произвежда по конкретна и особена технология (например отлежава точно 1 година) от 1886 година.
Цветът на виното Саперави понякога се определя като рубинен или наситено вишнев с лилавеещи отблясъци. Характерна особеност за Саперави е гъстият му и тъмен цвят. То е най-тъмното от всички грузински вина.
Вкусът му е топъл и наситен, леко тръпчив. Притежава добре интегрирани танини и пикантни нюанси. Привкусът, който остава след виното, разкрива нотки на бял пипер и хвойна. Вино Саперави има уникален интензивен аромат с нотки на черна вишна и лек привкус на сушени сини сливи и черна боровинка, които се редуват с ароматни тонове на червени горски плодове. Както и повечето сухи вина, вкусът и ароматът на вино Саперави се подобряват с времето.
Захарността на виното е около 4,0 г/дм3, а алкохолният градус е 13,5 об. Виното Саперави червено сухо идеално подхожда на изискани ястия, дивечово месо, както и различни видове зрели сирена.Виното Саперави червено сухо се препоръчва да се сервира охладено до температура от 16-18 градуса.
Историята на производство на Саперави е обвита в мъгла – трудно е да се каже дали е съществувало преди XIX век. Съществуват мненият, че този гроздов сорт е много древен, едва ли не най-древният от всички сортове в Грузия. Технологията на приготовление е гарантирано автентична, така че смело можем да кажем, че съвременното вино Саперави много прилича на вината, които са пиели в Грузия в предишните епохи.
Произход: АО „Telavi Wine Cellar“, Грузия