Желатин Свински Здравница 400 гр.
Желатин от 100% животински произход. Изключително полезен, тъй като спомага за укрепването здравето на ставите. Подпомага работата на сърцето. Има висока степен на желиране: 100 Bloom.
Желатинът е прост белтък, който се получава при хидролиза на колагена от животински кости или хрушяли, варени във вода. Въпреки че в сухо тегло е на 98-99% протеин, той има по-ниска хранителна стойност от много други източници на протеин. Има особено високо съдържание на аминокиселините глицин и пролин. Не съдържа триптофан.
Той е лесно разтворим във вода и действа като сгъстител. Оптимална температура за разтваряне на желатин е от 42 до 60 °C. Не е желателно разтварянето да става при по-висока от 60.4°C температура – тогава той губи свойствата си.
Аминокиселинен състав на желатина*:
– глицин 21%
– пролин 12%
– хидроксипролин 12%,
– глутаминова киселина 10%
– аланин 9%,
– аргинин 8%
– аспартамова киселина 6%,
– лизин 4%
– серин 4%
– левцин 3%,
– варин 2%
– фенилаланин 2%
– треонин 2%
– изолевцин 1%
– хидроксилизин 1%
– метионин и хистидин <1% и тирозин <0,5%.
*Стойностите варират, особено онези с по-малко съдържание, в зависимост от източника на суровината и технологията на производство.
Употребата на желатин спомага за укрепване на ставите и повишаване еластичността на сухожилията. Подпомага работата на сърцето и подобрява метаболизма. Подобрява умствените способности, намалява бръчките и стимулира растежа на косата и ноктите. Има благоприятен ефект при артрит, артроза, васкулит, гонартроза, коксартроза, остеопороза, остеохендроза, ревматоиден артрит, сколиоза, счупвания на кости и навяхвания на стави, изклълчване на тазобедрена става и др. Допринася за реконструкцията на износената хрущялна тъкан.
Когато се прилага като помощно средство за лечение на коксартроза се препоръчва употребата му да става в комбинация с калций.
Съдържание: 100% Свински желатин (E441).
Употреба в кулинарията: Залейте 1 с.л. (10 гр) с 50 мл. хладка вода, оставете да набъбне, разтворете на вода баня (42С – 60С). Прибавете към 450 мл течност за меко желе, към 300 мл за твърдо. Оставете в хладилник за 3 ч.
За здрави стави: 2 ч.л. желатин се смесват с 1/2 чаена чаша студена вода. Разбъркайте старателно и оставете сместа да преседи най-малко 5 часа. Набъбналият желатин се консумира директно, като с цел по-лесен прием можете да добавите още 1/2 чаена чаша топла вода. При по-тежки форми на ставни и костни заболявания можете да започнете прием два пъти на ден. Препоръчително е приемът да продължи 3 месеца, последвани от най-малко 1 месец почивка.
Произход: