Закваска за домашно приготвяне на кефир – сашета съдържа 10 бр. сашета във всяка кутия.
Всяко саше е достатъчно за заквасването на от 1л до 5л мляко.
Заквасването на мляко в домашни условия дава възможност за консумацията на чист продукт, който няма да съдържа никакви други добавки и подобрители и ще е с гарантирано съдържание и произход. Заквасването на мляко със закваска на Лаборатории Генезис ви дава гаранция за успех и богато съдържание на култури в крайния продукт. Тази закваска представлява бактериални култури, които са концентрирани в млечна среда, лиофилно изсушени и пакетирани в сашета от трислойно фолио. В съставът им влизат селекционирани щамове млечнокисели микроорганизми с доказани пробиотични свойства. Закваска за кефир е комбинация на изолирани от природни източници и селекционирани щамове млечнокисели микроорганизми от видоветеLactococcus lactis sp. lactis, Lactococcus lactis sp. diacetylactis, Lactococcus lactis sp. cremoris, Leuconostoc mesenteroides sp. cremoris, Lactobacillus kefyr, Candida kefyr, Saccharomyces unisporus.
Кефирът е традиционна кавказка напитка, известна още от древността с лечебните си свойства. Тайната на кефира е неговата закваска – кефиреното зърно. Тя е уникална симбиотична асоциация от млечнокисели микроорганизми, оцетнокисели бактерии и специални кефирни дрожди. Метаболитните продукти от съвместната ферментативна дейност са в основата на пробиотичните свойства на напитката. Кефирната микрофлора преживява и се размножава в стомашно-чревния тракт, подобрява екосистемата му, проявява антимикробна активност спрямо нежеланите микробни видове, поддържа в отличен тонус храносмилателния тракт, извежда токсините от организма и активира имунната защита.
Начин на приготвяне:
Млякото се сварява. Оставя се горещо 30 мин. Охлажда се до 29 °С. Добавя се закваската от едно пликче, разбърква се добре до разтварянето й и се разлива в подходящи съдове. Заквасеното мляко се оставя да ферментира при 29 °С за 14 ÷ 16 часа без разбъркване. За поддържане температурата на ферментация се използва йогуртиера или дебелостенен съд, който се поставя на топло. Ако заквасването се извърши вечерта, на другата сутрин млякото ще е коагулирало. Прибира се в хладилник без разбъркване. След охлаждане на 10 °С кефирът е годен за консумация. (Задължително охладете в хладилник без да разбърквате преди консумация).
Качеството на готовия продукт зависи от качеството на прясното мляко, което използвате. При незадоволителен резултат опитайте с друго мляко.
Съхранение на закваската:
Крайната дата на годност зависи от правилното съхранение на продукта
2 години при температура от 0 до 10 °С. 1 година при температура до 20 С на сухо, тъмно място, далеч от слънчева светлина. Не се допуска съхранение на отворено саше.
Състав: Жизнеспособните клетки в една капсула (към датата на производство) са не по-малко от 25 милиарда.
Lactococcus lactis sp. lactis,
Lactococcus lactis sp. diacetylactis,
Lactococcus lactis sp. cremoris,
Leuconostoc mesenteroides sp. cremoris,
Lactobacillus kefyr,
Candida kefyr,
Saccharomyces unisporus.
Щамовете са изолирани от природни източници и не са генно модифицирани.
Опаковка: Кутии с 10 сашета от трислойно фолио.
Производител: Генезис Лаборатории ООД