Квас Домашний представляват три дозички с ечемичен и ръжен малц и хмел, с които да си приготвим квас в домашни условия. Има подробно обяснение на опаковката, как да стане това. Тези дози могат да се вложат и в домашният хляб, за да се получи още по-вкусен и ароматен.
Квас се прави от различни видове брашно или хляб и вода. Представлява продукт на млечно-киселата или спиртната ферментация на скорбялата, съдържаща се в изходните продукти. Квас е лесно да се приготви и в домашни условия. Тогава се използват главно дрожди или сухари и захар. За подобряване на вкуса често се добавят ягоди, стафиди, хмел, круши и др.
В кваса се съдържат много витамини B1 и E, които и обуславят полeзните му свойства. Съдържанието на алкохол е от 0.7% до 2.6 %. Не се препоръчва да се употребява от болни от цироза, гастрит или високо кръвно налягане. Утолява жаждата благодарение на съдържащата се в него млечна и отчасти оцетна киселина; има висока енергетична стойност, а наличието на въглероден диокси добуславя повишаването на апетита и по-лесното усвояване на храната. Квасът може да се използва и като храна – в гладните години той е спасявал хората от смърт.
Състав: ечемичен, ръжен малц и хмел
Производител: Монолит, Германия