Куркума на прах БИО 150 гр.
Куркумата се използва широко в Аюрведа както като подправка, така и като лечебно растение. Използва се коренът на растението. От него е изолирано веществото куркумин, който е мощен антиоксидант и има противовъзпалително действие. Именно на него се дължи характерният жълто-оранжев цвят на тази подправка. Характерна е за азиатската кухня като се използва за овкусяване и оцветяване на различни храни. Тя е и естествен консервант, тъй като предпазва храната от разваляне в топло време.
Куркумата е богата на витамините С, Е, К, какато и витамини от групата В. Съдържа манган, желязо, калий, магнезий, фибри. Индийската Куркума съдържа куркуминоиди. Това са вещества, които имат доказан лечебен ефект за ускоряване на метаболизма и намаляване нивата на лошия холестерол. Спомага за балансиране на кръвната захар и нивата на инсулин. До принася за правилното функциониране на черния дроб и жлъчката – помага за по-качественото делене и възобновяване на чернодробните клетки. Мощните противовъзпалителни способности на куркумина обуславят силният противовъзпалителен ефект, който куркумата има. Полезна е при заболявания като артрит и ревматизъм, облекчава болка и скованост в ставите. Подходяща добавка за тези, които искат да отслабнат, тъй като полифенолите в състава и спомагат за ускореното разграждане на мазнините в тялото и активират мастните депа за енергийна трансформация.
Начин на употреба: може да се добавя в ястия, печива, десерти или да се използва за приготвянето на чай.
Произход: Индия