Куркума на Прах KTC 1 кг.
Куркумата е класическа кулинарна подправка, която се добива от корена на растението. Има груба кафява кора и наситено оранжева вътрешност. Корените се варят и сушат при специални условия и се смилат на прах, който може да се съхранява продължително време, без да губи терапевтичните си качества. Самата подправка има характерен пикантен и топъл вкус с лека горчивина. Ароматът е наситен с нотки на портокал и джинджифил. Цветът на сухата подправка може да варира според различните сортове и не е критерий за нейното качество.
Куркумата се използва не само за овкусяване на ястия, но и за тяхното оцветяване. Подходяща добавкае към ориз, различни сосове, рибни ястия, горчици и майонези. В Индия куркумата се използва редовно за овкусяване на яйца, къри и редица други ястия.
В козметичната грижа, маските за лице с куркума разчитат на антисептичното, антибактериалното и противовъзпалителното действие на куркумина. С домашно приготвена козметика може да се третира проблемна кожа, склонна към образуване на акне. Помага и за избледняването на пигментни петна.
Произход: Индия