Масло от Облепиха 50 – 100 мл.
Маслото от облепиха се препоръчва като допълнителен източник на каротиноиди и мастноразтворими витамини, то има общоукрепващо действие. Богато на мастноразтворими Витамини Е, К1 и Ф и каротиноиди, като Витамин А, може да се приема от възрастни по 1 ч.л. два пъти дневно 15-20 мин. преди хранене. Осигурява 130 мг каротиноиди на 100 г. Продължителността на приема е около месец и може да се повтори 2-3 пъти в годината. Подходящо и за козметични цели. Поради съдържанието на мастноразтворими витамини е важно да не се надвишава указаната дневна доза!
Облепихата, наричана още ракитник или сибирски ананас, е многогодишен храст, произхождащ от югозападна и централна Азия. Отглежда се в Русия, Монголия, Индия, Тибет и Турция. Среща се и в Европа. Маслото от облепиха е едно от най-богатите на витамините А, Е и С. Именно поради тази причина се препоръчва при очни проблеми, като кокоша слепота, изгаряне на роговицата или просто преумора. Сокът от облепиха е първият, използван за приготвяне на напитки за космически мисии още през 80-те години на миналия век, а руските космонавти са разполагали дори с козметични продукти от северния ананас.
Най-често плодовете се използват за направата на масло от облепиха, което освен мощен антиоксидант, е и с доказани регенериращи качества. Клинично доказани са възстановителните свойства на маслото върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника и епитализацията на клетките при кожни изгаряния. Действа благоприятно и при колити, гастрити и язви, както и върху липидния обмен в черния дроб. Антиоксидантните му качества предпазват организма от сърдечно-съдови болести, хипертония, атеросклероза и понижават нивото на холестерола в кръвта.
Съдържание: слънчогледово масло и концентрирано масло от облепиха.
Произход: Русия