Петмез от Рожков се произвежда от 100% рожкова меласа и има изразен вкус и аромат на рожков. Може да се използва вместо подсладител в различни сладкиши, бонбони и торти или да се консумира индивидуално, като плънка на различни палачинки и прочие.
Шушулките на рожкова са били най-големият източник на захари още преди разпространяването на захарната тръстика и захарното цвекло. Напитки от рожковен сок се приготвят и консумират традиционно на ислямския празник Рамадан. В наши дни семената ,т.е. плодовете, се използват в козметиката, както и за производството на хартия. Рожков на прах или на парченца се използват също и като заместител на какаото за различни сладкиши и торти.
Поради това, че рожковият плод е богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност, петмез от рожков е изключително подходящ подсладител за диабетици.
Станете ни приятели ТУК