Петмез от черница е преработен продукт, който се приготвя чрез изстискване на сока и след това продължително изваряване до консистенция на рядък мед. При тази обработка се губят някои термолабилни съставки – почти напълно вит. С, но се запазват останалите ценни вещества, вкл. антоцианините.Съхранява се в плътно затворени стъклени буркани. Петмезът от черница е трапезен продукт и няма дозова токсичност. Препоръчителното дневно количество при следване на пълноценен стил на хранене е 1-2 супени лъжици.
За черницата се казва, че е по лесно да се изброи, какво не съдържа, от кокото да се изброява съдържанието и. Японците я наричат плодът на вечната младост и дълголетие. Съдържа също лесно усвоими ненатоварващи панкреаса захари с нисък гликемичен индекс – 40,8 и нисък гликемичен лоудинг (товар) – 4. Има ябълчна и лимонена киселина, както и букет неизброими фитохимикали. Поради всичко това черницата от векове се прилага за профилактика и лечение на широк спектър от заболявания. Черниците понижават кръвната захар при диабетици, свалят холестерола и предотвратяват стомашни язви. От векове се използва цялото разстение, както в медицината, така и за различни кулинарни изкушения.
Петмеза от черница може да се употребява, като заместител на захарта при диабетици и в различни диети и рецепти.
Станете ни приятели ТУК