Рачел от тиква Био „harmonica“ 310 гр.
„Едно от малко позабравените открития на българската кухня, което с радост сме се заели да възстановим. Тиквеният ни рачел е с типичен местен произход, по специално – от южната част на България. Изнамирането на правилната рецепта ни отне много време и сладки приказки със знайни и незнайни кулинарни експерти, а резултатът на нас лично ни се струва меко казано приятен. Как се прави. Обелваме и нарязваме тиквата. Правим резените с къдрав нож на малки парчета. От предния ден сме приготвили разтвор – бабите ни едно време са го правели с гасена вар, но тъй като той е недопустим при биологичното производство, ползваме калциев хлорид. Тиквата престоява едно денонощие в този разтвор, след което го източваме. Изплакваме парчетата тиква няколко пъти. Поставяме ги в казана и ги заливаме със захарен сироп, след което ги варим до сгъстяване. Накрая ги редим в бурканчета.“ – harmonica
Състав: био тиква 55 %, био захар
Произход: България, „Био България“