Салака пушена в растително масло „Amberfish“ – 190 гр.
Салака, или наричана още балтийска сельодка, е подвид на атлантическата сельодка. Обитава балтийско море и достига на дължина до 20 см.
В Швеция и Финландия салаката е национално блюдо, а в Холандия ежегодно се организира фестивал в чест на тази много вкусна и полезна риба. Както и всеки един от морските дарове, тази рибка съдържа в себе си незаменими аминокиселини и Омега-3 мастни киселини, които се борят с повишените нива на холестерол в кръвта. Освен това тези аминокиселини спомагат за предпазване от атеросклероза. Употребата на Омега-3 мастни киселини с храната подпомага значително работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата системи. Нормализира кръвното налягане и редуцира възпалителните процеси в ставите.
Редовната употреба на Омега-3 мастни киселини стимулира подобряването на паметта и зрението, спомага и за по-успешната работа на мозъка. Тези мастни киселини са и невероятен антиоксидант, който укрепва имунната система, посредством извеждането от организма на свободните радикали и други отровни за организма вещества.
Това са само част от ползите на тази рибка – салака. В нея се съдържат в големи количества витамините A, D, B1, В2, В12, С, E, PP. Съдържа също така и множество микро- и макроелементи като: магнезий – 20 мг, калций – 20 мг, натрий – 70 мг, фосфор – 220 мг, калий – 210 мг, сяра – 150 мг, хлор – 165 мг, цинк – 1.35 мг, желязо – 1 мг, йод – 50 мкг, манган – 0.09 мг, хром – 5 мкг, никел – 6 мкг, молибден – 4 мкг. Салаката е продукт, който се отличава с повишени нива на съдържание на флуор – 430 мкг, мед – 160 мкг и кобалт – 25 мкг.