Сладко от касис VITA 670 гр .
Вкусно и сочно сладко от касис, приготвено по домашна рецепта. Целите плодове в желиран сироп са подходящи както за директна консумация, така и за влагане в печива и сладкиши. За приготовлението му се използват само плод и захар, като технологията е щадяща – температурата на варене не превишава +85°С.
Сладкото от касис има невероятен вкус и аромат и освен това много лечебни свойства. Касисът е богат на витамин С и спомага за укрепване на имунитета и борбата с простудните заболявания. 100 гр пресен касис съдържат до 200 мгр витамин С. Съдържа също така витамините от групата В, Р, РР, К, Е, както и микроелементите калий и желязо. Важни съставни части са пектин и дъбилни вещества. Витамините от групата Р спомагат за изчистването на радиацията от организма, тъй като в касиса се съдържа фолиева киселина. Това сладко е полезно и за хората с бъбречни проблеми поради противовъзпалителният си ефект. Справя се добре и с микроскопически гъбички и подсилва действието на антимикробните антибиотици.
Аскорбиновата киселина влияе благотворно на функциите на нервната система, явява се стимулатор на работата на ендокринните жлези и спомага за нормалното усвояване на желязото в организма. Освен това, витамин С е жизнено необходим за кръвоносните съдове и има мощни антиоксидантни свойства. Затова и се нарича „витаминът на младостта“. Подобрява се състоянието на имунната система и се засилват защитните сили на организма, като се предотврятява развитието на различни възпалителни процеси. Профилактично средство при инсулт, инфаркт и диабет.
При приема на аскорбинова киселина значително нараства възстановителният ресурс на организма, по-бързо заздравяват рани и кожни язвички. Необходимата дневна доза за прием на витамин С е 100 мг. В листата на растението се съдържат фитонциди.
Касисът, както споменахме, е богат на микро- и макроелементи. Натрият в състава му е необходим за поддържане на киселинния баланс в организма, нормалното функциониране на периферната нервна система и мускулните движения. Калият нормализира кръвното налягане и ритмиката на сърцето. Калций и фосфор – необходими за нормалното състояние на ставите. Желязо и магнезий, ползата от които е в помощта при производството на червени кръвни телца и профилактика на анемия. Плодовете са полезни също при гастрит, понижена киселинност на организма, язва и хипертония.
Средно на 100 гр сладко от касис се падат:
- 284 ккал;
- Белтъчини 0,6 гр;
- Мазнини 0,1 гр;
- Въглехидрати 72,9 гр.