Сушен Пушен Калмар Fishka 20 гр.
Сушените калмари се ползват с особен успех в Русия и винаги са заемали централна и водеща позиция сред продаваните солени сушени морски дарове. Те притежават високо ценени вкусови качества, а в добавка имат и високи хранителни стойности.
Още през средновековието сушените, веяните и солените риби са били от голямо значение, тъй като това е продукт, който лесно и удобно може да се взема на походи, пътувания. С такъв продукт може да се запасиш в по-големи количества. И не на последно място – подобни запаси спасявали хората от глад.
В Сибир жителите се научили да пекат различни видове пърленки от хайвер и наситнена сушена рибка. Така местното население обработвало рибните продукти в продължение на векове.
В солено-сушен вид множество риби а и морски дарове, такива като раци, калмари, скариди, миди и т.н., са не само удобна храна, но и много вкусна такава. Калмарите, и по-специално сушен калмар, съдържат много белтъчини и полезни минерали, например йод, който е толкова дефицитен за много от жителите на някои региони в Русия.
Вероятно най-популярен сред сушените морски дарове е калмарът. Този деликатес сушен калмар има много привлекателен вкус и висока хрнителна ценност. Съдържа множество полезни и ценни минерали: йод, мед, желязо, фосфор, калий, калций, натрий, цинк, манган, молибден, кобалт, никел, селен.
В състава си съдържат витамин С, витамин РР, Е, както и витамините от групата В, незаменими аминокиселини, както и полиненаситени мазнини. По съдържание на белтъчини, калмарите превъзхождат месото на домашните животни, рибата, дори и млякото
Производител: Fishka – Латвия