Червено Сухо Вино Саперави Квеври 750 мл.
Вино Саперави Квеври е червено сухо вино, което е едно от най-често срещаните в Грузия. Самото понятие „Саперави“ има две значения – широко и тясно. В широк смисъл „Саперави“ е всяко сухо вино, приготвено от едноименния сорт грозде Саперави. Това е, което може да бъде открито във всички по-малки часни изби. А в тесен смисъл „Саперави“ това е вино, което се произвежда по конкретна и особена технология (например отлежава точно 1 година) от 1886 година.
Цветът на виното Саперави понякога се определя като рубинен или наситено вишнев с лилавеещи отблясъци. Характерна особеност за Саперави е гъстият му и тъмен цвят. То е най-тъмното от всички грузински вина.
Вкусът му е топъл и наситен, леко тръпчив. Притежава добре интегрирани танини и пикантни нюанси. Има уникален интензивен аромат с отенъци на горски плодове, вишна, сини сливи и касис. Както и повечето сухи вина, вкусът и ароматът на вино Саперави се подобряват с времето.
Алкохолният градус е 13,5 об. Виното идеално подхожда на месни ястия, дивечово месо, както и различни видове зрели сирена и кашкавали. Препоръчва се да се сервира охладено до температура 16-18 градуса.
Историята на производство на Саперави е обвита в мъгла – трудно е да се каже дали е съществувало преди XIX век. Съществуват мненият, че този гроздов сорт е много древен, едва ли не най-древният от всички сортове в Грузия. Технологията на приготовление е гарантирано автентична, така че смело можем да кажем, че съвременното вино Саперави много прилича на вината, които са пиели в Грузия в предишните епохи.
Произход: Грузия