Чиа Семена Гурме Класа 100 – 500 гр.
Семената Чиа произхождат от пустинно растение наречено Salvia hispanica, което вирее в южно Мексико и Боливия. То е било основна съставна част от храната на Ацтеките и Маите. Те използвали суперхраната за подпомагане на кръвооттока, ставни болки и кожни заболявания.
Чиата е богата на Омега-3 мастни киселини, като дори надхвърля количеството им в лененото семе. Съдържа още фибри, калции, фосфор, магнезий, манган, желязо и цинк. Друго предимство на чиата е, че поставена във вода за 30 минути желира. Проучвания преполагат, че същата реакция се осъществява и в стомаха, като така забавя храносмилателните ензими и тяхното действие да превръщат въглехидратите в захар.
Чиата има вкус на ядки. Може да бъде прибавена към вода с лимон или лимонов сок и захар, за да се получи напитка “чиа фреска” – както е позната в Мексико и централна Америка. Може да бъде приготвена и с овесени ядки, салати, хляб или дори да бъде приемана сурова. Чиата също е подходяща за бебета и малки деца.
Съставки: семена от чиа
Произход: Парагвай