Репейно масло: маски за коса II

В част I описахме някои основни неща, които трябва да знаем за репейното масло. То само по себе си е невероятен продукт и обогатява състава на много маски за красива коса. 

Маслена маска с червен пипер:

Тази маска е доста ефективна, но не трябва да се прави по-често от два пъти месечно. За приготовлението и е неохбодимо да смесите репейно масло с лют червен пипер в пропорция 10:1 – т.е. на 10 части репейно масло слагате не повече от 1 част пипер. Например за 150 гр масло се слагат до 15 гр пипер. Получената смес се разбърква добре и се нанася на корените за 10-15 минути. След това е необходимо косата и кожата на главата много хубаво да се измият. Вместо пипер може да се ползва пиперена тиктура, като тя се смеси с репейно и касторово масло, всети в равни части. Втрива се в кожата на главата и след час се отмива. 

Медена маска:

Смесват се репейно масло и мед в следното съотношение: на 1 с.л. масло се слага 1 ч.л. мед. Съставът се втрива в корените и лечебното въздействие продължава около час. 

Репейно масло за мазна коса: 

За да премахнете повишеното омазняване на косата е полезно да се правят маски. Именно този тип коса има най-голяма нужда от подхранване. Предлагаме следната маска: към 2 с.л. репейно масло се прибавят 2 с.л. горчица на прах, 1 жълтък и 1 с.л. захар. Сместа се разбърква добре и се прибавят 2 с.л. вода, след което се разбърква още веднъж. Сместа се нанася с четка, след което главата се обвива с наелон и кърпа. Отмива се след 20-30 минути с шампоан и топла вода. 

Репейно масло за растеж и възстановяване на слаба коса: 

3 с.л. репейно масло се смесват с 2 жълтъка и се добавят по 1 ч.л. витамини А и Е, както и 1 ч.л. натурално какао на прах. Сместа се разбърква и се нанася, главата се покрива с наелон и кърпа. След час се измива с помощта на подкиселена вода и шампоан. Подкиселената вода е смес от обикновена вода и оцет, сок от лимон или лайм в съотношение 1 ч.л на 0,5 л вода. 

За стимулация на растежа, укрепване и подхранване на коса: 

Маска с масло от репей, пшеничен зародиш и лайка. Смесете по 1 с.л. от всички изброени масла и втрийте сместа в кожата на главата и корените на косата. Оставете да подейства за 30-40 минути и отмите. За по-добър ефект можете да притоплите маслената смес на водна баня. 

При суха и нормална коса: 

2 с.л масло от репей, по 5 капки ефирно масло от иланг-иланг, лайка и лавандула. Сместа се втрива и се оставя за 30-40 минути. При редовно прилагане на процедурата, косата забележимо подобрява външния си вид, подобрява се растежът,косъмът укрепва. Прекратява се накъсването на косата. Това е едва една малка част от приложенията на репейното масло. Като един чудесен продукт, си струва да го използваме по-честичко в ежедневието си.

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.