Магазин, Руски продукти, Захарни иделия
Сгущенка(кондензирано мляко) – вкус от детството
Много от нас познават този невероятен вкус. Сгущенка или руско подсладено кондензирано мляко е един от емблематичните хранителни продукти за Русия. Тази сладка лепкава смес, с която си е цяло чудо да не се покапеш. Любимо лакомство за малки и големи, деца и възрастни. Такива, които я опознават и тези, които си я спомнят от детството. Синонимът на пълно щастие, особено ако ти позволят да изядеш толкова, колкото ти душа иска.
Технологията за приготвяне на това невероятно лакомство е патентована още на 19 август 1856г. Идеята, която провокирала създаването му, е била намирането на начин за по-дългосрочното съхранение на продуктите.
Традиционната опаковка още от съветско време(а и до днес) е консервна кутия. Класически в синьо и бяло. Надписът, шрифтът – всичко е толкова емблематично, че се запазва и до днес. Намират се, разбира се, и разновидности на опаквката – както откъм етикет, така и откъм вида на самата опаковка. Има за всеки вкус и предпочитания.
Терминът „сгущенка“ се отнася за кондензирано мляко с добавена захар. Този вид кондензирано мляко се използва доста широко в сладкарската промишленост. Като съставна част от кремове за торти, добавка към бонбони или пълнеж за различни шоколадови изелия. Според вкуса може да го добавите и към кафе или чай.
В 100 гр. кондензирано мляко се съдържат 320 kcal. Като похапването на 100 грама сгущенка наведнъж е нелека задача. В състава си кондензираното мляко има витамини от групата В, изключително необходимите за децата Витамини А и Д, също така и PP, Витамин С, Витамин Е. Големи са и количествата минерални вещества такива като калций, желязо, магнезий, клий, фосфор, сяра, йод и селен. Благодарение на големите количества калций в състава си, кондензираното мляко спомага за укрепването на зъбите, мускулите и цялата костна система. Доказано е, че употребата на кондензирано мляко подобрява дейността на мозъка, спомага за нормализиране на зрението и благотворн влияе на възстановяването на кръвта.
Интересен факт е, че в съветско време специално за северните и по-труднодостъпни територии сгущенката(кондензирано мляко) се е произвеждала в опаковки/буркани с обем 3 литра. Дизайнът и разцветката са били същите като при малките консервени разфасовки, които се продавали по обикновените магазини.
Сгущенка не съдържа дрожди хранителни добавки, което я прави един натуралн продукт. Именно това я прави толкова полезна – тя притежава голяма част от полезните свойства на прясното мляко. Истинското кондензирано мляко има бял цвят с кремав оттенък. Тя е еднородна и гъста. Препоръчва се да се съхранява в хладилник при температура между 0 и 10 градуса. Също е препоръчително да не се съхранява повече от 12 месеца след отварянето и. Ако разбира се не успеете да я хапнете по-бързо.
Ежедневната употреба на кондензирано мляко, в умерени количества разбра сем спомага изключително добре укрепването на имунната система, повишава съпротивителните сили на организма към заболявания и ускорява възстанвителните процеси. Има свойството в кратки срокове да попълни запасите на организма от минерали, витамини и да му помогне да си възвърне силите.
И все пак диетолозите съветват да не прекаляваме. Според тяях е достатъчно на ден да се консумират 2-3 лъжици кондензирано мляко. Разбира се който може да устои само на толкова 🙂