Топла салата с елда

Преди време ви разказвах за този невероятен продукт елда. Относно нейните ползи и начини за приготовление за консумация. Сега ви предлагам една вкусна рецепта за топла салата с елда. Тя е засищаща и е в състояние дори да ви замени основното ястие. В зависимост от вкусовите предпочитания може да се направи в по-диетичен вариант или с добавка на сметана или сметаново-майонезен дресинг. За салата с елда са ви необходими следните неща: 150 гр гречка/елда  250 гр червено цвекло  250 гр пресни гъби по избор  средно голяма глава лук  копър и магданоз по желание  зехтин/кокосово масло  сол/соев сос и черен пипер  За сметановия дресинг по желание – заквасена сметана или смес от майонеза и заквасена сметана в равни части.  Приготовление:  Първо сваряваме необходимото количество елда. Тя се измива и се слага в тенджера, залива се с вода да я покрие и да бъде около 2 пръста над нея и се вари до готовност. Това отнема приблизително 15 минути. След което се отцежда. Ако желаете да си спестите главоболието с отцеждането, можете да си вземете елда на пакетчета През това време слагаме да се приготви червеното цвекло. Най-удачно би било да го запечете на фурна. Една средно голяма глава цвекло се запича за около 40-50 минути при 180-190 градуса. След като се запече и охлади се настъргва на едро ренде, за да е готова да се добави към нашата салата с елда.  Идва време и за гъбите. Измиваме ги и ги нарязваме на кубчета или на филийки и ги слагаме да се задушат в тиган с мазнина. Нарязваме на дребно лука и го добавяме към тях, за да се задуши. Овкусяваме със сол/соев сос и черен пипер и затваряме с капак за около 20-25 минути, за да омекнат гъбите.  След като са готови започваме да смесваме продуктите. Вземаме вече готовата елда, добавяме настърганото свекло и готовите вече гъби. Добавяме и дребно нарязаните магданоз и копър. Ароматната салата с елда е готова! Салатата се поднася веднага. Трябва да се консумира топла, дори гореща. Ако има необходимост можем да я притоплим.  За любителите на сметановите сосове:  Вземаме майонеза и заквасена сметана. Смесваме ги в равни части и разбиваме на ръка докато сместа стане хомогенна. След което заливаме с нея вече готовата салата. По желание в дресинга може да се добави и чеснова паста, за да придаде пикантност на горещото блюдо.  Консумира се за порепоръчване в приятна компания.  Добър апетит!

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.