Торта Медовик – класическа и модерна

Торта Медовик напоследък е доста нашумял сладкиш. Той е известен отдавна в руската кулинария и всяка домакиня мечтае да приготви тази вкусна торта и да удиви семейството или гостите си. А напоследък приготовлението на торта Медовик добива нова популярност. И с право.  Преди да обясним технологията на приготовление, си струва да отбележим, че торта Медовик е най-популярната торта в Русия. Тя става известна още преди няколко столетия, а любовта към нея е жива и до днес. Историята зад създаването на тази торта е интересна и е свързана с императрица Елисавета Алексеевна, съпругата на император Александър I. Императрицата не понасяла мед и всички придворни готвачи се бояли и всячески се стараели да го избягват при приготвянето на различните храни, без изключение. Веднъж обаче един от новите готвачи решил да удиви императрицата и приготвил въпросната торта Медовик. Императрицата и я опитала и останала очарована. Решила да възнагради готвача и когато той и разкрил тайната, че именно медът е основата на този сладкиш, тя останала много изненадана. Но това не я смутило ни най-малко и тя все пак възнаградила готвача. А тортата се превърнала едно от основните и популярни блюда, приготвяни в двореца. След тази интересна предистория, Ви предлагаме една улеснена рецепта, която гарантира лесна подготовка и резултат със страхотен автентичен вкус. За целта ще спестим време от една ключова, но трудо- и времеемка задача – изпичането на блатовете. Ще се възползваме от готови блатове за торта

Необходими са ни: 

Предлагаме 3 варианта за крем. Можете да направите този, който предпочитате и е по-лесен за Вас.

★Класически крем за торта Медовик – необходими продукти: 

  • 1 яйце
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша сладкарска сметана от 20% до 30%, като е по-добре тя да е по-маслена
  • 200 гр краве масло на стайна температура
  • За украса на тортата можете да използвате орехи и замразен настърган шоколад

Приготовление: 

На водна баня разбиваме яйцето и захарта, добавяме сметаната и разбиваме добре. Може да използвате и миксер. Сваляме сместа от водната баня и след като изстине леко, добавяме кравето масло. Разбиваме за 5-10 минути на ниска скорост, докато сместа остане гъста. 

★Торта Медовик с кондензирано мляко – необходими продукти: 

  • 200 – 300 гр краве масло на стайна температура
  • 1 буркан кондензирано мляко – варено или класическо
  • какао по желание

Приготовление: 

Разбиваме мекото краве масло докато стане пухкава смес и продължавайки да го разбъркваме, добавяме кондензираното мляко (и какаото, ако сме решили да използваме) докато се получи еднородна маса. 

★Торта Медовик с Меден крем – необходими продукти:

Приготовление: 

Всички продукти се съединяват и се разбиват до еднородна маса с помощта на миксер.  От тук нататък, след като сте избрали и подготвили крема всичко е лесно – сглобяваме нашата Торта Медовик по познатият начин. За украса можете да използвате натрошени орехи, ядки, част от крема, натрошени блатове, допълнително приготвена глазура… Вариантите са много. И крайният резултат и винаги налице. Добър апетит!

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.