Шипково брашно – склад на витамини

Плодовете на шипката са един невероятен своеобразен склад за витамини. От тези малки червени плодчета се получава шипково брашно – един доста удобен вариант както за употреба, така и за съхранение.

Шипково брашно се получава лесно. Добре узрелите плодчета шипка се изсушават и след което се стриват до получаването на фин прах. Запазва характерния червеникав цвят, който притежава шипката.

В самото шипково брашно се съдържа невероятно количество витамини – витамин С, В1 и В2, както и каротин. По съдържание на витамин С, плодовете на шипката са абсолютен рекордьор. В 100гр плод се съдържат около 600 милиграма от този витамин. Няма равен сред всичките плодове и представителите на растителния свят.

Чудесното шипково брашно е изключително полезно и намира широко приложение като хранителен продукт. Може да се използва за направата на чай, да се добавя към йогурт или в печива.

Една супена лъжичка е достатъчна, за да придадете на избраното ястие леко кисел и екзотичен вкус. Добавете към крем, сурови десерти или смути.

Добър и вкусен вариант е да смесите шипково брашно и мед. Тази смес наподобява конфитюр по консистенция и не му отстъпва по вкусови качества. Може да се консумира както самостоятелно, така и като пълнеж за различни сладкиши.

Лесно и просто може да се приготви и чай от шипково брашно. Необходимо е 1 ч.л. от брашното да се залее с чаша гореща вода (вряла) и да се запарва в продължение на 15 минути. Такава напитка нормализира обмяната на веществата в организма и подобрява цялолстното състояние на организма.

Наскоро открих една невероятно лесна рецепта за кашичка с шипково брашно. 1 с.л. брашно се разрежда с чаша студена преварена вода до получаването на рядка кашичка. Към така получената смес се прибавя цветен мед.

Тази сладка смес може лесно да стане допълнение към вашата вкусна и витаминозна закуска. Можете да я намажете на филийка препечен пълнозърнест хляб, сухар или като добавка към овесена каша. Едно такова витаминно зареждане ще ви поддържа в тонуз през целият ден.

 

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.