Цикория на прах – чудната билка

Цикория на прах? Цикорията е широко известен продукт, който незаслужено рядко е гост на нашата трапеза.
Цикория
Цикорията е растение, което много хора незаслужено считат за бурен. Това растение със своите красиви ярко-сини цветчета е ценен медонос, както и любимо лакомство за пасящите животни. Най-често това полезно растение се среща в Западен Сибир и Алтай, но е и доста разпространена култура и в Кавказ, Западна Европа, Украйна, Индия и Индонезия. Коренът на цикорията, който достига почти 15 метра на дължина, носи огромна полза. Той е намерил приложението си за приготовлението на топли напитки съвместно с кафето, както и се е превърнал в негов основен заместител. Добавянето на цикория на прах към кафето значително подобрява неговия вкус и аромат. Самото растение цикория има продълговати листа, дълъг и плътен корен, който враства дълбоко в земята. На пазара се среща едноименната напитка, която представлява изсушен и стрит корен на цикория, и тя доста успешно се използва като аналог на кафето или добавка към него. За пълнотата на вкуса на напитката от цикория, коренът на растението се изпича. Листата са по-слабо търсени, но е възможно да се намерят. 

7 ползи от цикорията, които ще ви накарат да се замислите:

  1. Цикорията като заменител на кафето.  Дори самият факт, че цикорията може да ни помогне да намалим или изцяло да се откажем от кафето, я прави невероятана. Цикорията, или по-скоро напитката от корен на цикория, прилича по вкус на кафето. И много хора предпочитат да пия напитката така, както пият кафето си – със или без захар, със сметана или чисто. Впрочем можете да замените обикновеното мляко със всякакво ядково такова – соево, оризово, бадемово, кокосово, конопено… възможностите и вариантите са много. Разбира се можете да замените и захарта с подсладител – всичко това зависи от личните ви предпочитания. Освен, че вкусът и напомня кафето, самата напитка има ободряващ ефект и подобрява настроението. 
  2. Полза за нервната система. Витамините от групата B (В1, В2, В3), които влизат в състава на цикорията, благотворно влияят на цялата нервна система. Те подобряват настроението, зареждат организма с енергия и бодрост. При което за разлика от кафето, цикорията оказва успокояващо, а не възбуждащо влияние на организма. 
  3. Полза за отслабване и редуциране на излишните килограми.  В напитката от цикория се съдържа инулин, който способства за понижаване нивата на кръвната захар. И ако сте от хората, които не могат или не искат да се лишат от бонбони, тестени сладкиши или други сладки изкушения – започнете да употребяване напитка от цикория на прах. Тиаминът (В1) преобразува мазнините, белтъчините и въглехидратите в енергия, рибофлавинът (В2) разгражда мазнините и подпомага борбата с излишните килограми. В тази напитка още се съдържат и вещества, наречени тритерпени, които са катализатори на обменните процеси и също подпомагат отслабването. Ако желаете да се възползвате от това свойство на напитката – употребявайте я след закуска и обяд. 
  4. Полза при захарен диабет.  Както споменахме, инулинът регулира нивата на кръвната захар. Това облекчава състоянието на хората, страдащи от диабет. Цикорията може да се използва като допълнително средство за лечение на диабета. 
  5. Полза за косата. Полезна е както като напитка, така и като отвара – може да се прилага за изплакване на косата след измиване.Подобрява структурата на косъма и стимулира растежа на косата. 
  6. Полза за микрофлуората на организма. Инулинът е изключително полезен за стомашната микрофлуора. Важните за здравето ни бифидобактерии, които живеят там, много добре възприемат този естествен пребиотик. Цикорията е важен продукт за правилното функциониране на тези системи. 
  7. Полза за кожата. В състава на цикорията влизат важни компоненти и минерали, които имат ключово значение за нашата кожа. Такива са калций, магнезий, калий, както и витамините А, Е, В1, В2, В3, С, РР. Тези витамини и минерали ускоряват възстановяването на колагеновите влакна и връзки и тонизират кожата. Цикорията може да се употребява както вътрешно, така и външно – благодарение на противовъзпалителното си действие, тя спомага за по-бързото зарастване на раничките, помага при екземи и дерматит, както и при други кожни заболявания.

Още 3 важни ползи и приложения на цикорията: 

  • Полза за имунитета. Укрепването на организма и засилването на имунитета е свързано с употребата на цикория – безспорно съдържащите се витамини и инулин играят основна роля. Подобрява се обмяната на веществата и се стимулира детоксикацията на организма. Като резултат се подобрява усвояването на полезните вещества – витамините и минералите. Освен това, цикориевата киселина непосредствено повишава имунитета. 
  • Полза за сърдечно-съдовата система.  В качеството си на заменител на кафето, който не съдържа кофеин, напитката е много полезна за сърдечно0съдовата система. Калият и магнезият в състава и са изключително необходими, за да имаме здраво сърце. Напитката способства за нормализиране на сърдечния ритъм, спомага за понижаването нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.
  • Полза при анемия. Цикорията съдържа голямо количество желязо, което отлично се усвоява от организма. Поради тази причина, напитката се препоръчва за лечение и профилактика на анемия. Трябва да се има пред вид, че ако към напитката се добави мляко, това значително намалява полезните и свойства за тази цел – усвояването на желязото значително ще се понижи.

Бъдете здрави и информирани!

Вашият коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.